Koteja ja töitä

Viikko on ollut lämmin ja helteinen.  Aurinkoisen viikon hyviä asioita oli, että saimme eteenpäin uusia toimia, joiden avulla vauhditetaan asuntojen rakentamista.

Lisätalousarviossa otettiin käyttöön uusi suhdanneluonteinen tuki vuokra-asuntojen rakentamiselle pääkaupunkiseudulla. Sillä on tarkoitus tukea vuosittain noin 500 uuden vuokra-asunnon rakentamista.

Näitä uusien asuntojen käynnistysavustuksia maksettaisiin sellaisille vuokra-asuntojen rakentamislainoille, joille myönnetään 20 vuoden mittainen valtion takaus.  Avustuksia maksetaan vuoden 2015 loppuun saakka 5 000 euroa asuntoa kohti.

Jo 500 uuden kodin rakentamisella on merkittäviä työllisyysvaikutuksia. Kerrannaisvaikutuksineen niiden avulla voidaan aikaan saada jopa 1500-1600 henkilötyövuotta rakennusalalle.

Myös opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamisen tukea parannettiin. Rakentamislainojen omavastuukorko laskettiin yhteen prosenttiin vuoden 2015 loppuun saakka. Tähän asti korkotukilainojen omavastuukorko on ollut 3,4 prosenttia. Jo aiemmin nk. normaalien aravuokra-asuntojen korkoa on laskettu samalle tasolle. Tällä joudutetaan opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamista, alennetaan asukkailta perittävien vuokrien suuruutta ja parannetaan siten nuorten ja opiskelijoiden asemaa asuntomarkkinoilla.

Valtion osallistuu myös konkreettisemmin vuokra-asumisen edistämiseen, kun aiemmin Kruunuasunnot Oy:n tytäryhtiönä toiminut A-Kruunu Oy on siirtyy ympäristöministeriön alaisuuteen itsenäiseksi yritykseksi.

A-Kruunua pääomitetaan 30 miljoonalla ja sen tehtävänä on rakennuttaa normaaleja valtion tukemia vuokra-asuntoja omaan omistukseensa Helsingin seudulla kohtuullisilla kustannuksilla ja vuokratasolla.

Näiden lisäksi päätettiin 10 miljoonan euron lisätuesta kuluvalle vuodelle erityisesti vanhusten ja vammaisten asuntojen korjausta varten.

Nämä yksittäiset askeleet vievät osaltaan kohti yhteistä päämäärää eli kohtuuhintaisia koteja ihmisille ja työtä tekeville käsille.

Näin helleviikolla ilmaston kylmyyden ja kuumuuden teemaa on sivuttu myös poliittisissa päätöksissä: iloksemme saimme kuulla, että tulevan Ilmastolain osalta on saavutettu poliittinen yhteisymmärrys hallituspuolueitten kesken. On tärkeää huolehtia tästä kokonaisuudesta niin, että voimme pitkällä aikavälillä yhdistää korkean työllisyyden ja korkean ympäristön laadun ja sopeuttaa toimemme luonnon reunaehtoihin.

Eräs kutkuttava ja helteen ohella kämmenetkin hiostuttava asia on tietysti ollut Suomen jääkiekkomaajoukkueen taival Minskin kiekkokisoissa. Urheiluministerin on nyt mukava todeta, että omalla sitkeydellä ja hyvällä onnella on saavutettu paikka välierissä. Hyvä Leijonat!

Kommentit

  1. Valtio on lisännyt rakennusalan määräyksiä ja pelleilyjä valtavasti viimeisen 15 vuoden aikana. Sen vuoksi tuet ovat kuin hölmöläisen valon kantaminen säkissä: tukiaiset menevät rakennusmääräysten täyttämiseen. Jos itse rakentaminen ei halpene, ei asuntotuotanto lisäänny.

Jätä kommentti