Kun minä ja Toimi Kankaanniemi erehdyimme

Edelleen Pariisissa. Illalla otimme tavoistamme poiketen taksin Eiffeltornilta hotellille. Normaalistihan käytämme täällä metroa tai bussia, ne kulkevat kätevästi (kunhan lakko ei katkaise matkaa kesken kaiken) ja ovat helppoja käyttää.

Olen joksus ihmetellyt, kuinka kansakunta, joka mielestäni ei osaa organisoida (jos on ostettava postimerkkejä, ei selviä ilman tunnin jonotusta postissa, ja missä toiminnassa tahansa jo 2 asiakasta tiskillä jossa työskentelee 4 myyjää voi saada aikaan ruuhkan jne.), osaa rakentaa maailman selkeimmän 16 linjaisen metron! Jopa minä ja Harri, jotka kyllä osaamme eksyä kartta kädessä missä vaan, olemme aina osanneet käyttää metroa moitteettomasti.

Nyt otimme kuitenkin taksin. Tämä siksi, että olimme olleet viehättävällä Seinen risteilyllä, joka loppui niin myöhään, ettemme sitten enää Metroon lähteneet.

Taksikuski oli puhelias ja kiva kaveri. Kun kerroimme olevamme Suomesta, kuului vastaus kuin apteekin hyllyltä: “Vai niin, teistähän juuri tuli EU:n puheenjohtajamaa.”

Tämä upea kommentti löi minut ällikällä. Mieleeni palautui elävästi eduskunnassa juuri ennen matkalle lähtöä käyty keskustelu Suomen EU-puheenjohtajuuden tavoitteista. Siinä Toimi Kankaanniemi sanoi, että ulkomailla Suomi tunnetaan nyt Lordista, ei siitä, että olemme EUn puheenjohtajia. Minä ymmärsin kommenttia hyvin ja totesin puheenvuorossani, että toki meillä on muutakin “heavyä” annettavana kun Lordi: sosiaaliset käytäntömme, hyvinvointiyhteiskunnan mallimme ja ympäristöosaamisemme.

Virallisen keskustelun ulkopuolella jatkoimme Kankaanniemen kanssa Lordi-aiheista keskusteluamme. Toimi sanoi, että kysy vaikka joltain pariisilaiselta, mitä hän tietää Suomesta, niin takuuvarmasti sieltä tulee Lordi, ei sitä, että Suomi on EUn puheenjohtaja. Olin samaa mieltä ja kerroin Toimille olevani kohta lähdössä Pariisiin ja tekeväni ko. “testin” siellä.

Ja tähän peilattuna taksikuskin kommentti yllätti minut täysin! Onneksi se yllätti positiivisella tavalla: siitäs saimme Kankaanniemen kanssa, kun epäilimme kansanmiesten ja -naisten tietämystä euroopan unionista!

Taksikuskin kommentit olivat muutenkin mieleenpainuvia ja vaikuttavia. Hän kertoi seuraavansa politiikkaa mielellään ja tarkkaan ja sen perusteella hän puhui Suomesta lämpimään sävyyn. Hän tiesi, että presidenttimme on nainen ja fiksu sellainen. Lisäksi hän kehui Suomen järjestelmää, jossa pidetään huolta heikommista ja missä on hyvä terveydenhuolto ja koulutussysteemi. Hän pahoitteli, että Ranskassa tähän ei päästä, vaan että siellä on Suomea selkeämmin paljon rikkaita ja paljon hyvin köyhiä ihmisiä eli sosiaaliset erot ovat suuria. Ranskassa hänen mukaansa vain puhutaan tasa-arvosta, mutta mitään ei konkreettisesti tehdä, sen sijaan Suomessa on konkreettisesti tehty hyvät sosiaalijärjestelmät. Tämän lisäksi hän sanoi, että Suomessa ei ole korruptiota ja Suomessa on hyvät poliitikot!

Ja tämä kaikki tietämättä, että hänen takapenkillään istui suomalainen kansanedustaja…No, kylläpä lämmitti mieltä nämä Suomen kehut. Ja täytyypä sanoa, että oikeassa tämä taksikuski oli juuri siinä, että perusperiaatteiltaan pohjoismainen hyvinvointimalli todellakin on tunnettu maailmalla tasa-arvostaan. Yhteisillä veroeuroilla kustannetaan maksuton koulutus ja julkinen terveydenhoito. Ja ne ovat kaikkien saatavilla siitä riippumatta, mikä on lompakon paksuus. Vaikka meilläkin ongelmamme on ja parannettavaa riittää toden totta, on silti totta, että kansainvälisesti vertailtuna Suomi on edelleen tasaisen tulonjaon maa ja pärjää erinomaisesti eri tutkimusten mukaan kilpailukyvyssään juuri turvallisen hyvinvointimallinsa ja korkean osaamisensa ansiosta. Ja samoin tutkimukisssa on monesti todettu Suomen olevan maailman vähiten korruptoitunut maa. Hyvin tiesi taksikuski nämä perusasiat, ja siitä tunsin suomalaisena todella suurta mielihyvää.

Taksikuski oli sitä mieltä, että ranskalaiset ajattelevat pitkälti niin, että Ranskassa vain puhutaan sosiaalisten uudistusten tarpeesta, mutta mitään ei tehdä. Ja tämä kansalaisten “kypsyminen” oli hänen mukaansa se suurin syy, miksi Eun perustuslakikin siellä äänestettiin kumoon. Ranskan sisäpolitiikkaan on perustuslaki syytön, mutta tämä tyytymättömyys vain purettiin tässä äänestyksessä.

Tämä taksikuskin analyysi oli täsmälleen sama, mitä meilläkin asiantuntijat ovat monessa analyysissään kertoneet syyksi, miksi perustuslaki Ranskassa hylättiin. Oli mielenkiintoista kuulla tälle vahvistus tältä ihan aidolta asiantuntijalta: ranskalaiselta taksikuskilta, joka oli mainio tapaus ja tulee minua aina muistuttamaan siitä, kuinka Toimi Kankaanniemi ja Pia Viitanen olivat yksissä tuumin väärässä.

No, puolestamme puhukoon kuitenkin se, että tivaamalla kuski kyllä tiesi Lordinkin, ja piti muuten Lordin voitttoa oikein hyvänä etenkin siksi, kun Ranskassa oltiin etukäteen kommentoitu, ettei Lordi ainakaan voita. Nekin kommentit olivat varmaan sitä samaa väärässä olemisen taidetta, jota minä ja Toimikin vähän harjoittelimme.

Kommentit

Jätä kommentti