Kuntavaalit on näytönpaikka SDP:lle

SDP:n kansanedustajalle ja Tampereen kaupunginvaltuutetulle Pia Viitaselle asuminen ja lähiöiden kehittäminen ovat aina olleet tärkeitä, suorastaan lempilapsia. Tämän hallituksen turvin uudelleen käynnistyvään lähiöohjelmaan voidaan Tampereellakin tarttua.

Ensi vuoden kuntavaaleissa mitataan SDP:n luottamus. Viitasen mukaan kysymys on esimerkiksi siitä, kuinka tamperelainen kokee saavansa palveluita, onko lapsilla turvallinen koulutie tai saavatko ikäihmiset laadukasta sekä turvallista hoivaa.  

Pia Viitanen oli jo edellisessä eduskunnassa tarkastusvaliokunnan jäsen. Vaikka SDP oli Viitasen valiokuntakaudella oppositiossa, niin tarkastusvaliokunnassa kirjattiin yksimielisesti useita eduskunta edellyttää -kohtia. Viitasen sydäntä lähellä olevat asumiseen liittyvät päätökset realisoituvat muun muassa niin, että uudelleen käynnistettävään valtakunnalliseen lähiöohjelmaan voidaan Tampereellakin tarttua.

–  Mukana on paljon asioita, joita olen pitkään painottanut. Esimerkiksi me tarvitsemme kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja sitä, että Valtion Asuntorahaston varat ovat asukkaiden käytössä, eikä niitä siirretä valtion budjettiin. Oli hienoa, kun nykyiseen hallitusohjelmaan kirjattiin, että edellisen kauden tarkastusvaliokunnan päätökset laitetaan toimeen, Viitanen sanoo.

Viime eduskuntakaudella SDP teki Viitasen mukaan hyvää ja vastuullista oppositiopolitiikkaa muun muassa omilla vaihtoehtobudjeteillaan. SDP:n oma budjettilinja korosti koulutuksen merkitystä, se ei leikannut vaan panosti eläkeläisiin ja pienituloisiin, veronkevennykset painottuivat pieni- ja keskituloisiin, mutta luonnollisestikaan tällaiset asiat eivät toteutuneet.

Tänään SDP on pääministeripuolue.

– Kun äänestäjät antoivat meille luottamuksensa, niin talouspoliittinen pohja oli jo olemassa. Sen kaltainen muutos, mitä haimme oppositiossa on tällä vaalikaudella ollut mahdollista toteuttaa. Vaihtoehtobudjettien laatiminen ei ollut turhaa, Viitanen toteaa.

”Jokainen ihminen on laulun arvoinen”

Ensi vuoden kuntavaalit on SDP:lle tärkeä näytönpaikka. Tampereen suurimman puolueen aseman säilyttäminen vaatii työtä, työtä ja työtä sekä politiikkaa, joka saa tamperelaisten hyväksynnän ja luottamuksen. Pelkällä nimilistalla ei vaaleja voiteta.

Viitasen mukaan kuntavaaleissa korostuu ihmisen arki, joka sisältää muun muassa toimivat palvelut. Demarien pitää kyetä puhumaan arjen asioista sekä tuomaan esimerkkejä siitä, kuinka hyvä arki toteutetaan Tampereella. Viitanen painottaa, etteivät demarit voita Tampereella sillä, onko pormestari SDP:stä tai onko pääministeri Tampereelta.

Viitanen painottaa sen sijaan hyvän ja uskottavan ohjelman merkitystä.

– Nyt puhutaan luottamuksesta. Kysymys on esimerkiksi siitä, kuinka tamperelainen kokee saavansa palveluita, onko lapsilla turvallinen koulutie tai saavatko ikäihmiset laadukasta sekä turvallista hoivaa.

Viitasen mielestä kuntavaaleihin on mentävä vahvasti omalla ohjelmalla, pitämällä huolta jokaisesta ja muistamalla, että ”jokainen ihminen on laulun arvoinen”. Iso näkemys eriarvoisuuden torjumisesta näkyy muun muassa koulutuksen tai asuinalueiden tasa-arvossa tai siinä, että varallisuuteen liittymättä jokainen ihminen saa laadukkaat terveyspalvelut.

– Tällaiset isot teemat varmasti ratkaisevat hyvin paljon sen, keille äänestäjät luottamuksensa antavat. Jokainen ääni on arvokas ja jokaisen äänen eteen on tehtävä töitä. Kyllä tamperelaisia kiinnostaa se, pääseekö Tampereella lääkärille ilman pitkää jonottamista, Viitanen huomauttaa.

SDP:n arvomaailma näkyy Tampereella

Lauri Lyly on Tampereen pormestarina saanut laaja tukea ja arvostusta. SDP Tampereen haastattelussa Viitanen sanoo huomanneensa ihmisten luottavan Lylyyn ja tästä luottamuksesta ensimmäinen osoitus oli laajan koalition saaminen pormestariohjelman taakse.

– SDP:n menestys edellisissä kuntavaaleissa mahdollisti pormestarin paikan eli paikan, jossa on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa. Tampereen pormestariohjelmassa on paljon sellaisia hienoja kohtia, jotka ovat SDP:lle tärkeitä myös valtakunnan politiikassa, Viitanen sanoo.

Huolimatta Tampereen hyvin haasteellisesta taloustilanteesta, on SDP suurimpana puolueena pystynyt saamaan arvomaailmansa päätöksiin.

– Me emme esimerkiksi kasvattaneet päiväkotien ryhmäkokoja, emme menneet rajaamaan subjektiivista päivähoito-oikeutta ja olemme panostaneet koulutukselliseen tasa-arvoon vaikka olemme joutuneet tekemään vaikeita päätöksiä, Viitanen huomauttaa.

Viitanen pystyy katsomaan politiikan ja päätösten tekemistä hyvin monelta kantilta. Eduskuntavuodet ovat tuoneet mukanaan kokemusta hallituspuolueen edustajana, ministerinä ja opposition edustajana.

– Eduskunnassa hallituspuolueen kansanedustajan rooli on aivan erilainen kuin oppositiossa olevan henkilön. Olen aina tehnyt politiikkaa menneillä olevaan kauteen liittyen eli oppositiossa rooli on aivan toisenlainen kuin hallituspuolueen kansanedustajan.

– Tampereella ei sinänsä voida puhua oppositiopolitiikasta, koska pormestariohjelman takana on edelleen laaja koalitio. Kuitenkin sillä, että SDP on Tampereella suurin puolue ja arvostettu pormestarin paikka on SDP:llä, on suuri merkitys. Pormestari pystyy vaikuttamaan hyvin paljon ja koska Lylyllä on hyvät vuorovaikutustaidot, pystyy hän saamaan taakseen laajan kannatuksen, Viitanen toteaa.

Pia Viitanen valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaa vuonna 1995. Asunto- ja viestintäministerinä hän Jyrki Kataisen hallituksessa 24.5.2013 – 3.4. 2014, samassa hallituksessa kulttuuri- ja asuntoministerinä 4.4.2014 – 23.6.2014 sekä Alexander Stubbin hallituksessa kulttuuri- ja asuntoministerinä 24.6.2014 – 29.5.2015. Tampereen kaupunginvaltuustoon hänet valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1996.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi

Kommentit

Jätä kommentti