Mitalisijoja

Kilpailevatkohan hallituksen ministerit nykyään siitä, kuka tekee hölmöimmän rimanalituksen? Jos, niin mitalisijoille varmasti pääsee kuntaministeri Mari Kiviniemi äsken maailmalle putkahtaneella tiedotteellaan. Siinä hän syytti SDP:tä ”työn vieroksumisesta”, koska vastustamme Rukan hangilla alkunsa saanutta hallituksen neronleimausta nostaa yksipuolisella päätöksellään suomalaisten eläkeikää.

Ministeri ei sitten ole viime päivien tiimellyksessä tullut huomanneeksi, että koko palkansaajakenttä on tyrmistynyt tästä samaisesta asiasta, mistä SDP:kin – aiheesta – on ollut. Kiviniemen logiikan mukaan ilmeisesti siis koko palkansaajakenttä SAK, STTK ja Akava yksinkertaisesti vain ”vieroksuu työtä”. Huhhuh!

Kiviniemen mukaan ”kolmikantayhteistyö on toiminut ilman sosialidemokraatteja niin hyvin, ettei ole ihme, jos se alkaa hermostuttaa”. Tästä erinomaisesta kolmikantayhteistyön toimimisestahan todellakin on näyttöä mm. viime päiviltä, jolloin esimerkiksi puheenjohtaja Lauri Ihalainen harvinaisen ja historiallisen selkeäsanaisesti toi ilmi, että hallitus on osoittanut täydellistä luottamuksen puutetta koko työmarkkinakenttää ja palkansaajaliikettä kohtaan ylimielisillä yksipuolisilla päätöksillään eläkeleikkauksista. Hän oli hyvin närkästynyt – aiheesta.

Että näin hyvin se toimii.

Mutta kyllä tässä ihan aidosti on syytä hermostumiseen. Ei tosin ministeri Kiviniemen epäilemästä syystä, vaan ihan koko Suomen tulevaisuutta ajatellen. Tässä on nyt käsillä iso talouskriisi ja ihan oikeasti toivoisi, että valtakunnan hallitus tekisi kaikkensa, jotta tästä selvitään. Mutta missä mennään? Hallitus viskoo ilmoille koko sopimusyhteiskuntaa ja luottamusta horjuttavia päätöksiä keveästi ilmoitusasioina, minkä jälkeen valtiovarainministeri sitten päättääkin vetäytyä hyvin ansaitulle lomalle.

Kuntien talous on kriisiytymässä, mutta kuntaministerin aika tuntuu menevän SDP:n parjaamiseen. Jos se ministeristä on kivaa, niin siitä vaan, mutta olisiko kohtuullista olettaa, että hän samalla intohimon asteella keskittyisi olemaan huolissaan myös kunnista, eli kuntalaisten palvelujen tulevaisuudesta. Uutisia kun kovasti tulee koko ajan koulujen ja päiväkotien ryhmien kokojen kasvamisesta sekä terveys- ja vanhusten palvelujen heikkenemisestä.

Ja mitä tekee hallituspuolue Vihreät: hyväksyy mukisematta kuntapalvelujen rahoituspohjaa pysyvästi heikentävät hallituksen hövelit hyväosaisten veronkevennykset, mutta samaan aikaan ei millään saada aikaan edes työsuhdematkalipun verohelpotusta, joka taas tässä tilanteessa tarvittaisiin joukkoliikenteen tilannetta parantamaan.

Kyllä, hermostuttaa: hallituksen historialliset virheet hermostuttavat, koska niillä voi olla vakavia seurauksia kaikkien suomalaisten hyvinvoinnin kannalta.

Kommentit

Jätä kommentti