Nyssekierroksella

Huh, kiirettä on pitänyt, vaalikentät ovat kutsuneet ja niinpä aika koneen äärellä istumiseen on entistäkin niukempi, vaikka toki tätäkin pitää ehtiä harrastamaan. Mm. sähköpostit odottavat perkausta.

Juuri nyt istun junassa, ja kirjoitan kommunikaattorilla. Kävin aamulla Helsingissä antamassa tv-neloselle muutaman kommentin ystävästämme Kokoomuspuolueesta. Ja nyt sitten matkaan junalla kohti Tamperetta. Asemalle pitäisi aikataulun mukaan tulla 11.52 ja klo 12 pitää olla Keskustorilla jakamassa vaalikarkkeja.

Eli tämä tarkoittaa sitä, että vaatteet täytyy vaihtaa sitten auton takapenkillä. Äitini tulee vastaan asemalle ja eilen pakattiin villahousuja, toppakenkää, lämpökerrastoa, villasukkaa ym. autoon, jossa sitten pukeutuminen ulkokeikalle tapahtuu. Sitten vaan Jehkosen kanssa vaalikentille. Aikamoista rulianssia tämä on.

Tämä vaalikiertue on sinänsä kivaa hommaa. On hienoa tavata ihmisiä ja kuulla heidän mielipiteitään maailmanmenosta. On myös kiva olla ulkona, joskushan tässä kansanedustajan työssä ollaan pitkiä päiviä aamusta iltaan sisällä eri kokouksissa. Pakkasta on tosin ehkä hivenen ollut liikaa niin, että olen joutunut pukeutumaan kahteen lämpökerrastoon päällekkäin ja pitämään äitini numeron liian isoja topakenkiä, että varpaat ovat pysyneet lämpiminä.

Oma vaaliporukkani on superhyvä. Erilaisia ihania ihmisiä paljon mukana. Viime tiistain vaalijuhlassa oli tosi paljon porukkaa, kaikki eivät mahtuneet istumaan.

Kierrot ympäri maakuntaa ovat oma lukunsa. Kun siinä tulee istuttua autossa matkalla Pirkanmaan eri kuntiin tulee pohdittua kaikkea mahdollista. Vähän jo päivästä väsyneinä keksimme vaalipäällikölleni Jehkoselle jopa ”hienon” kunnallisvaalikampanjan. Hän voisi pistää mainoksen, että ”Tulkaa tapaamaan Anttia”. Seuraavan päivän lehteen ilmestyisi kansan vastailmoitus: ”Emme muuten tule”. Seuraavana päivänä tulisi uusi ilmoitus: ”Tulkaa nyt, kahviakin on tarjolla” jolloin kampanja voisikin sitten huipentua ilmoitukseen ”No, kai me sitten tulemme…”.

Antin kanssa intoilimme, että tämä takuuvarmasi tepsisi. Kiinnittäisi huomiota ja herättäisi kiinnostusta ja ehkä muutamia kommentteja kolumneissa. Ja olisihan suomalainen sen verran utelias, että varmasti tulisi kurkkimaan vaivihkaa kulman takaa, että tulevatko ne ihmiset lopulta kahville vai ei…No, tämä ”loistoideamme” tyrmättiin heti kohta vaaleja tuntevan asiantuntijan toimesta: ei toimi ja pölkky idea. Mutta luovahan saa joka tapauksessa olla ja kehitellä toinen toistaan oudompia kampanjoita päivän mittaan reissatessa. Itse kuitenkin tyydyn perinteisempään kampanjaan.

Ihmisiä puhututtavat selvästi eniten palvelut. Koetaan, että on hyvin tärkeää, että terveyspalvelut toimivat, että kouluissa on hyvää opetusta ja että ikäihmisistämme pidetään huolta. Nämä ovat tärkeitä asioita ja on ollut hyvä huomata, että juuri näillä asioilla on tärkeä sija myös SDPn tulevan kauden ohjelmassa.

Nyt vain pitää saada ihmiset innostumaan vaaleista ja käyttämään äänioikeuttaan. Demokratia on sen verran arvokas asia, että olisi surullista, jos se jäisi vain harvojen herkuksi.

Kuohuntaa meidän poliitikkojen parissa tuntuu olevan nyt sitten taas kerran tulevasta hallituspohjasta. Jarmo Korhonen näkee itse piirtämänsä mörön kulman takaa kurkistavasta sinipunasta ja Katainen esittää ilmeisesti tosissaan diiliä Keskustalle, että nämä sopisivat, että oli vaalien jälkeen mikä hallitus tahansa, ei työministerin salkku saisi olla demareilla. Haukotus.

Vaikka olisi Kokoomuksen mielestä kuinka väärin tahansa sammutettu tätä tulipaloa, tulisi kuitenkin se tunnustaa, ettei ole ollenkaan huono saavutus, että tällä kaudella ollaan saatu aikaan100 000 uutta työpaikkaa.

Olen ennenkin todennut, että olihan Kokoomuslaisen työministerin aikana saldo tosiaan muutama sata tuhatta enemmän – mutta valitettavasti väärään suuntaan. Silloin ”saatiin aikaan” muutama sata tuhatta uutta työtöntä.

Olisi varmaan hyvä, että tässä vielä vähän alle kolme viikkoa odottaisimme ja katsoisimme, mitä äänestäjät sanovat tulevan politiikan ja myös hallituspohjan suhteen. Siellä se valta näihin asioihin kuitenkin on.

Nyt on ilta, ja olen tullut kotiin. Enää en siis istu junassa Helsingistä Tampereelle. Sen sijaan olen tehnyt tosi kivan bussivaalikiertueen Tampereella. Jehkosen kanssa pöristimme bussilla Euromarketille, Peltolammille, Multisiltaan…tämä oli hyvä tapa liikkua ja tavata ihmisiä myös bussissa. Huomenna jatkuu tämän sortin kierto: Nyssekierros.

Kommentit

Jätä kommentti