PAPUKAIJAILMIÖ

Antti Kalliomäki kirjoitti torstain Demarissa hyvän kolumnin. Hän nosti esiin monta tulevaisuuskysymystä.  Ajankohtaisesta aiheesta – turkistarhauksesta – Antti totesi, että ”ennen pitkää etiikka voittaa, kuten kuuluukin.”

Hienoa Antti – olen ennenkin sanonut, että samanlaisia punapäisiä tulisieluja olemme molemmatJ

Olin MTV:n aamutelevisiossa tästä aiheesta. Vastuuministeri Sirkka-Liisa Anttila oli paikalla puhelimen kautta. Ministerin vuolasta puhetta kuunnellessa tuli mieleen, että kaikki on kerta kaikkiaan hyvin ja kaikki mahdollinen tuotantoeläinten puolesta tehty.

No, tiedämme, että näin loisteliaasti asiat eivät valitettavasti ole.  Syitä on varmasti monia, mutta löysihän ministeri yhden tahon, joka ei ole asiaan millään lailla syyllinen: nimittäin ministeri itse. Syyllisiä olivat hänen mukaansa niin eläinaktivistit kuin SDP:kin, onhan puolue ollut joskus hallituksessa ja näin luonnollisesti syyllinen kaikkiin ongelmiin myös tänä päivänä.  

Mutta hei, voisiko syytön superministerimme tässä ja nyt kuitenkin käyttää valtaansa ja tarttua ongelmiin rivakasti. Eläinsuojelulakia ja ministeriön omia säädöksiä on tiukennettava, valvontaa parannettava olennaisesti, eläinsuojelurikosten rangaistuksia kovennettava ja eläinsuojeluvaltuutetun toimi perustettava. Niin, ja eläinsuojeluasiat on siirrettävä maa- ja metsätalousministeriöstä ympäristöministeriöön.

***  

Sama syyllisyysintoilu oli vallalla myös eduskunnassa välikysymyskeskustelussa, missä puhuttiin vakavasta aiheesta: ihmisten eriarvoistumisesta. Tietenkään hallituspuolueiden vastuulla ei ole mitenkään se, että köyhyysrajan alapuolella elää 100 000 ihmistä enemmän, kuin hallituskauden alussa. 

Keskustan ja Vihreiden kansanedustajilla tuntui olevan niin kova hätä hallituksen puolesta, että he papukaijanomaisesti jokaisessa puheenvuorossaan löysivät yhden syyllisen tämän päivän ongelmiin: SDP:npä tietenkin. Se kun heidän mukaansa on SATA-komiteassa estänyt perusturvan noston ja muutenkin syyllinen siihen, että maa makaa niin kuin nyt makaa. Aika kova suoritus puolueelta, joka ei ole edustettuna SATA-komiteassa eikä maan hallituksessa!

Vielä ylevämpään suoritukseen hallitus ylsi vertailemalla panostuksia, joita pienituloisimpien hyväksi on tehty tämän kuuluisan ”sosiaalisen” Vanhasen toisen hallituksen aikana verrattuna Vanhasen ensimmäiseen ”riistohallitukseen”.

Hallitus on laskenut omiksi köyhyystoimikseen jo viime hallituksen päättämän kuntien kalleusluokituksesta luopumisen, joka auttoi monia eläkkeensaajia.  Samaan syssyyn tämän ”sosiaalisen” hallituksen toimiksi lasketaan myös tulevan hallituksen rahoittamat uudistukset: takuueläke ja lapsilisien sitominen indeksiin.  Logiikka on pettämätön: otetaan omiin nimiin yhdenvertaisesti niin edellisen hallituksen kuin tulevankin hallituksen toimet.

Kaiken kukkuraksi hallitus laskee köyhyystoimekseen jopa sen, että se EI LEIKKAA eläkkeitä! Eläköön. Tosin toivottavaa olisi, että tämän lisäksi hallitus kantaisi edes hivenen huolta siitä, että tosiasiassa monen pienituloisen eläkkeensaajan ostovoima nyt heikkenee mm. kunnallisverojen ja palvelumaksujen korotusten myötä.

Mutta tässä hallituksen yhtälössä ei tietenkään ollut mukana niitä summia, jotka hallitus on pienituloisilta leikannut korottamalla sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja. Niillä on kerätty 60 miljoonaa pois näiden palvelujen käyttäjien rahapussista.

Jos ”puhdistamme” laskelmat em. lukujen osalta, jää tulokseksi, että tämä ”sosiaalinen” Vanhasen hallitus on itse asiassa laittanut sosiaaliturvaan vähemmän rahaa kuin se ”epäsosiaalisempi”.

Mutta eipä hätää, hyväosaisten veroja on sitten kevennetty sitäkin enemmän.

Jännittämään jäämme, onko hallituksen seuraava ”köyhyystoimi” Kataisen väläyttämä satojen miljoonien alennus yritysveroon.

Mutta  oikeasti:  nyt tarvitaan hallitukselta numerokikkailun sijaan tekoja. Ihmisiä eriarvoistetaan nyt kovaa vauhtia.  Terveyserot ovat kasvussa. Koulut eriarvoistuvat. Nuorten hyvinvointierot huolestuttavat, kun koulujen oppilashuollon saatavuudessa on isoja eroja koulujen ja paikkakuntien kesken.  150 000 lasta elää köyhyydessä. Vantaan Myyrmäessä ruoka-avun saajien määrä on tuplaantunut vuodessa.

Pistetään nyt kaikki tarmo näiden asioiden ratkaisemiseen!

Kommentit

  1. Kirjoittelin tuossa äsken kommenttini Susanna Huovisen murheeseen siitä, ettei välikysymys kiinnostanut Kokoomusta. Koko kommenttiin voi tutustua Susanna Huovisen blogissa.
    Itse asiassa tämän kommentin loppu sopiikin paremmin Pia Viitasen huoleen. Minä käsitän kyllä papukaijailmiöllä piirrettä, että joku toistamistaan, jääräpäisesti, toistaa jotakin aihetta tai ilmiötä. Moni kokee papukaijamaisen käyttäytymisen huvittavana kun taas toiset rasittavana ja epämiellyttävänä.
    Näyttää nyt siltä, että papukaijailmiö sopii piirteenä parhaiten demareille. Demarit toistavat samoja välikysymyksiä joihin he hallitusvastuussa vastasivat. Hyvin on puoluetoimistossa pöytäkirjat säilyneet.
    Miksi SDP esittää tuon ajan välikysymysten toistoa kun hallitusvastuunne aikana ette saaneet allamainittuihin asioihin mitään muutosta ?. Eikö tapanne toimia nyt oppositiossa ole kornia.
    Eduskunnan välikysymykset 2003-20004
    1. Maatalouden tukiratkaisut
    2. Kuntatalouden turvaaminen
    3. Kunnallisten peruspalveluiden turvaaminen
    4. Työllisyyden ja hyvinvointipalveluiden turvaaminen
    5. Hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus ja työllisyys
    6. Palkansaajien työsuhdeturvan parantaminen
    Välikysymykset 2005
    1 Fortum Oyj:n kannustinohjelmien kohtuullisuus
    2. Joukkoliikenteen kehittäminen
    3. Perusopetuksen laadun turvaaminen
    4. Hallitusohjelman kehitysapusitoumuksen toteutuminen
    5. Eriarvoisuuden ja köyhyyden poistaminen
    Välikysymykset 2006
    1. Ilmastonmuutos ja energiansaannin turvaaminen
    2. Naisten aseman parantaminen työelämässä
    3. Alkoholin käytön vähentäminen alkoholiveroa korottamalla
    4. Lapsiperheiden aseman parantaminen
    5. Eläkeläisten taloudellisen aseman parantaminen
    6. Vanhustenhoidon laadun ja voimavarojen turvaaminen
    7. Kunnallisten hyvinvointipalveluiden turvaaminen
    Vielä kerran. Mitkä asiat yllämainituista SDP sai korjattua hallitusvastuunsa aikana ?

    Ja nyt kisastudioon jännittämään Suomen menestystä Vancouverissa.

Jätä kommentti