Porvarihallitusfantasiaa

Tänään Kokoomuksella on sitten ollut oikea “porvarihallituslauantai”. Puoluetoimisto oli arvattavasti etukäteen sellaisen teeman päättänyt Kokoomuksen näytelmäksi tälle viikonlopulle käsikirjoittaa.

Europarlamentaarikko Stubb ehdottelee jo Kokoomuksen ja Keskustan yhdistymistä JA varapuheenjohtaja Risikko toteaa sinivihreälle hallitusyhteistyölle olevan kovasti kysyntää. Vähän samansuuntaista keskustanäkökulmaa asiaan toi keskustan oikeistoliberaalisiiven Alkio aamun Hesarissa.

Ja Keskustan Kalli jatkaa Stubbille: nopeasta liitosta ei tule pysyvää, kokoomus voi tukea Keskustan pääministeriehdokasta vaaleissa…

Kun aamulla katselin näitä porvarihallitusfantasioita, mietin taas sitä samaa asiaa, mitä olen yrittänyt tässä porvarihallituskeskustelussa alusta asti tuoda esiin: äänestäjä on kuningatar, äänestäjä on kuningas. Mihin tämä unohtui keskustelijoilta, kun he kiivaaseen tahtiin sovittavat takalistoaan hallituspalleille, ennen kun vaalit ovat päässeet edes alkuun?

Tämä on mielestäni ylimielistä. Eiköhän nyt kuunnella kokoomus se kuuluisa korvanne höröllä nöyrästi äänestäjää ja jaella sitten vasta paikat!

Huimimpaan saavutukseen Kokoomuksen “porvarihallituslauantai” ylsi, kun Häkämiehen tuorein tiedote saapui juuri. Siinä hän vastaa Kallille, että kansa päättää vaaleissa, onko keskusta vai kokoomus suurin puolue. Hyvä, nyt Häkämies on oppinut jo osan kansanvallasta: kansa todellakin päättää. Se on Jyrillä vielä hakusessa, että kisassa on mukana muitakin kuin vain mainitut oikeistopuolueet. Hänen mukaansa kun “pääministeri tulee isommasta porvaripuolueesta”.

Mitenköhän tämä nyt pitäisi sitten tulkita? Onko presidentinvaaleissa sittenkin tehty ainakin kolmesti kielletty kassakaappisopimus porvarihallituksesta, kun Häkämiehelle näyttää olevan näin selvää, että jompikumpi porvaripuolue pääministerin paikan ottaa? Noihin aikoihinhan viime keväänä hän antoi isoja porvarihallituslausuntoja mm. Aamulehdessä, johon joskus vastailinkin, että Häkämies ei ole kansa. Siinä haastattelussa Häkämies oli valmis passittamaan SDP:n oppositioon ja muodostamaan porvarihallituksen huolimatta siitä, miten eduskuntavaaleissa käy. Hän painotti, että porvarihallitus voisi syntyä, vaikka SDP olisi eduskuntavaalien jälkeen suurin puolue.

Silloin hän sentään muisti, että SDP on yleensä olemassa, tämän päivän lausunnosta en voi olla varma. Mutta outoa Kokoomuksen koordinaatiossa on nyt se, että ensin varapuheenjohtaja Risikko esittää porvarihallitusta aamulla ilman, että hänen mukaansa ilmeisesti pitäisi korvaa lotkauttaa sen kummemmin äänestäjän tahdolle. Sitten muutaman tunnin päästä Häkämies vastaa Kallille, että kansaa on kuunneltava – tosin hänenkin mukaansa vain siinä mielessä että kansa pääsisi nöyrästi valitsemaan, tuleeko pääministeri Kokoomuksesta vai Keskustasta?!?

Hurlumhei ja onnea siis. Onneksi me SDP:ssä olemme koko ajan tuoneet ilmi reilun pelin sääntöjä: ei kassakaappisopimuksia, ei sen sellaista. Kansa päättää, niin kuin demokratiassa kuuluukin ja pääministeri tulee sitten isoimmasta puolueesta.

Kommentit

Jätä kommentti