Savolaiset vastaavat

Saimaannorpan suojelu on puhututtanut paljon viime päivinä. Ministeri Sirkka-Liisa Anttila ei ole halunnut kieltää verkkokalastusta kevään ajaksi kuuttien suojelemiseksi, vaan on vannonut vapaaehtoisuuden nimiin.

Se on tuntunut oudolta, mutta vielä oudomman käänteen tarina sai ministerin haastattelussa savolaisessa lehdessä. Otsikko kuului: ”Norpan suojelu savolaisten vastuulla”. Ministeri kertoi haastattelussa ilmeisesti vieläpä tosissaan, että kielto ei auta mitään, kun ei sitä voida valvoa ja siten päävastuun Saimaannorpan säilymisestä kantavat siis savolaiset!

Haloo?!? Jotenkin kummallisesti olisin kuvitellut, että kenties tällaisessa asiassa saattaisi ministerillä itsellään ja hallituksellakin edes jonkinmoista vastuuta olevan. Vai savolaisetko tästedes sitten pistetään niitä asetuksia säätämään ja suojelukorvauksista valtion budjetin osalta päättämään? Varjele!

Siinä sitten letkeästi ministeri tuli ulkoistaneeksi oman vastuunsa Saimaannorpan suojelusta savolaisille! Tähän asti olen luullut, että tunnettu totuus menisi suurin piirtein tyyliin: kun savolainen puhuu, jää vastuu kuulijalle. Mutta nyt se sitten kaiketi menee niin, että kun ministeri puhuu, jää vastuu savolaisille.

Minä muuten pirkanmaalaisena ilmoitan, että myös minä haluan kantaa vastuuta siitä, että Saimaannorppa säilyy maapallolla. Ja edellytän, että myös maan hallitus kantaa asiassa vastuunsa.

Saimaanorppa on laji, jonka säilymisen vain ja ainoastaan me suomalaiset voimme taata. Siksipä on vastuutonta, että maan hallitus ei ole valmis turvaamaan pikkukuuttien tulevaisuutta yksinkertaisesti kieltämällä verkkokalastus kevään ajaksi. Se tuntuisi aika pieneltä uhraukselta, siihen nähden, että kyse on koko lajin säilymisestä maapallolla. Se on sitä paitsi hivenen helpompaa, kun vaikkapa ilmastonmuutoksen pysäyttäminen silmäräpäyksessä; se kun on toinen Saimaannorpan tulevaisuutta uhkaava tekijä.

Noin muutenkin olen ollut aistivinani, että hallituksella on ollut viime aikoina hivenen taipumusta vähätellä omaa vastuutaan. Paljon puhututtaneessa Fortumin tapauksessa ei tuntunut löytyvän yhtään vastuullista ministeriä sen suhteen, että taas kerran Fortum onnistui yllättämään johtajalle maksetuilla muhkeilla osakepalkkioilla.

Uusin ihmetys on, että uuden toimitusjohtajan eläkeikä on nyt määritelty 62 vuodeksi, vaikka ministerit Matti Vanhanen ja Jyri Häkämies vielä 2.4. kyselytunnilla eduskunnassa vannoivat, että yhdenvertainen 63 vuoden ikä sopimukseen tullaan ottamaan.

Häkämies harmittelee päivän lehdessä, ettei ole ihan tyytyväinen, ei mennyt juttu nyt ”ihan maaliin”. Eikö tämä ole se sama Häkämies, jonka omalla vastuulla on nimenomaan nämä asiat hoitaa? Vai savolaisetko tästäkin vastaavat nykyisin?

Siinä tapauksessa sitten hallituksen ainoa toimivaltainen ministeri tällä hetkellä on Jyrki Katainen. Fantastista.

Kommentit

Jätä kommentti