Suomesta Euroopan dataässä

Digimurros muuttaa maailmaa hirmuista vauhtia. Juuri luottamus korostuu taloudellisesti hankalina aikoina, joiden keskellä yhä elämme. Kuten Snowdenin paljastukset ovat osoittaneet, hallitsematon ja liiallinen tiedustelu vie kaiken pohjalla olevan luottamuksen internetiin.  Käyttäjien täytyy voida luottaa yrityksiin, viranomaisiin ja niiden asiakaslupauksiin. Perusoikeudet ovat olemassa yhtä lailla myös digimaailmassa. Tietojen täytyy pysyä turvassa. Se on kansalaisten oikeus. Se on myös yritysten etu. Haasteista huolimatta uskon nimittäin vakaasti internetin ja digitaalisten palveluiden tarjoavan majakanvalon, jonka avulla sumusta navigoidaan ulos.

Euroopan komissio selvitti hiljattain sovellusalan tarjoamaa potentiaalia. Luvut ovat huimia: komission mukaan jo 2018 sovellusala voi luoda Eurooppaan jopa 4,8 miljoonaa työpaikkaa. Alan liikevaihtosarakkeeseen kirjataan komission mukaan samana vuonna noin 63 miljardia. Tällaisia samalla koko yhteiskunnan hyvinvointia lisääviä mahdollisuuksia Suomella ei ole varaa ohittaa. Uusien digimahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii omien kykyjen ja vahvuuksien tunnistamista ja tietysti niiden jatkuvaa parantamista. Pienen maan täytyy osata myös kertoa niistä ulkomaailmalle.

Aikaisemmin hieman syrjäinen sijaintimme pohjoisessa on muuttunut tärkeäksi risteyskohdaksi Euroopan ja Aasian välissä. Itämeren kaapeli yhdistää pian Suomen Manner-Eurooppaan. Suunnitteilla oleva Jäämeren kaapeli taas voitaisiin kytkeä tulevaisuudessa Suomen kautta siihen kiinni. Tällöin olisimme kansainvälisten datavirtojen kannalta lyhin reitti Aasiaan.

Datavirtojen kasvaessa jättimäistä tahtia, ne myös pyrkivät hakemaan mahdollisimman turvallista ja tuottavaa kohdetta. Meillä onkin tarjota kaikki mitä haetaan. Ensinnä on jo mainitut sijainti ja tietoturva. Toiseksi, kylmä, tai nyt ikkunasta ulos katsoessa, niin sanotaan riittävän kolea ilmasto suurille datakeskuksille. Kolmanneksi, olemme liittoutumaton ja vakaa maa niin maaperältämme kuin yhteiskunnaltammekin. Pidämme datakeskusliiketoimintaa tärkeänä teollisuutemme osana. Lisäksi meillä on myös perinteisesti vahvaa osaamista.

Meille on jaettu täyskädellinen valttikortteja, jotka äsken mainitsin. Nämä meidän täytyy nyt osata tuotteistaa ja liittää keskeiseksi osaksi maakuvaamme. Suomi voisi todella olla Euroopan ”dataässä”. Ja jos emme nyt aktiivisesti toimi, tässä pelissä ei ole luvassa uutta jakoa.

Valttikortit

Kommentit

Jätä kommentti