Takaisin Rukalle!?

Olin varsin hämmästynyt, kun maanantaina MTV3:n uutiset kertoivat hallituksen uusista eläkesuunnitelmista. Niiden mukaan hallitus olisi ”luopunut” eläkeiän pakkonostosta, mutta esittääkin tilalle 10-15 prosentin leikkuria, jos henkilö jäisi eläkkeelle jo 63-vuotiaana. Työmarkkinaosapuolilta odotetaan kommenttia asiaan pikavauhtia, jo 21.4. mennessä.

Mitä ihmettä? Tämäkö nyt oli sitten tämän Vanhasen ”sosiaalisen” hallituksen seuraava keksintö: eläkkeiden leikkaus!? Saanen kysyä, missä hallitus on tällä kertaa käynyt hiihtelemässä? Onko pääministeri käynyt uudestaan Rukalla vai miltä hangilta tämänkertainen neroleimaus eläkeleikkauksista on löydetty?

Hallitus siis armeliaasti ”luopuisi” eläkeiän pakkonostosta kahdella vuodella, mutta esittääkin tilalle eläkkeen leikkausta jopa 10-15 prosentilla niille, jotka eivät sitä kahta vuotta lisää jaksa. Onpa jaloa moinen pakkonostosta ”luopuminen”: pakkonoston tilalle tulisi siis pakkoleikkaus eläkkeeseen.

Minä jo luulin, ettei hallitus enää viimekertaisen mahalaskun jälkeen haikailisi Rukan hangille. Mutta ei: tuntuu, että pakko on päästä palkansaajan eläketurvaa leikkaamaan.

Tällaisilla esityksillä hallitus taas kerran paljastaisi työmarkkinaosaamisensa. Kautensa aluksi kunnostauduttiin hautaamalla Tupo, sitten koettiin Rukan hankien elämyksiä eläkkeiden pakkonostoyrityksistä ja nyt sitten julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan hallitus on kai sitten taas päättänyt demokraattisesti neuvotella itse itsensä kanssa ja tarjota palkansaajille hyväksyttäväksi eläkeleikkausta.

Nostimme tämän kysymyksen esiin tänään eduskunnassa. Pääministerillä olisi ollut mahdollisuus torjua moinen asia. Näin ei käynyt, vaan pääministeri puhui ympäripyöreitä ”ekseperttien ja virkamiesten” esityksistä ja nimenomaan korosti, ettei nyt pidä ampua alas mitään esityksiä, joita matkan varrella tulee.

Pääministerin mukaan mitään ”järkeviä” ehdotuksia ei pidä nyt ampua alas. Mutta olisiko silti kohtuuton vaatimus, että hölmöt ehdotukset ammuttaisiin alas jo heti alkuvaiheessa?

Nimittäin sellainen tämä on. Meillä eläkkeet ovat varsia pieniä. Keskimääräinen eläke on 1344 euroa. Tästäkö siis vielä pitäisi leikata 10 – 15 prosenttia?

Tulisi nyt äkkiä seuraavat vaalit ja uusi hallitus. Jos normaali aikataulu pitää, käy tilanne mahdottomaksi: nimittäin ennen eduskuntavaaleja on jäljellä vielä yksi talvi hankineen. Varjele. Yleisen edun mukaista olisi, ettei tätä hallitusta enää koskaan päästettäisi hiihtelemään!

Kommentit

Jätä kommentti