TOTUUDEN TORVI

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori esitteli torstaina Helsingin Sanomissa toiveitaan työttömyysturvan ehtojen tiukentamisesta Ruotsin tapaan – eli työttömyysturvan leikkaamisesta. Aiemmin kesän lopulla kokoomuksesta väläyteltiin toiveita nuorten palkka-alesta jopa pääministerin suulla.

Eduskunnan budjettikeskustelussa tällä viikolla kokoomuslainen valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi toivoi, että tällä vaalikaudella päätteisiin myös nostaa eläkeikää.

Tässä sitä ”työväenpuolueen” linjaa taas kerrakseen.

Sasin puheenvuoro eduskunnan budjetin lähetekeskustelussa miltei hengästytti: lisäleikkauksia, ”nopeita ja reippaita” yksityistämistä kunnissa ja lisää tasaveroja muun muassa katettiin tarjottimelle.

Mielenkiintoista tässä on, että viime viikon maanantaina Sasilla ei ollut yhtään rahaa, ja siksi hän vaati lisäleikkauksia Aamulehdessä.  Neljän päivän päästä hänellä olikin yht’äkkiä niin paljon rahaa, että hän saattoi vaatia yhteisöveron alennusta.

Tämä kertoo arvovalinnoista: Sasin mukaan leikata voidaan tavallisen ihmisen palveluista tai sosiaaliturvasta, ja samaan aikaan pitäisi alentaa yritysten maksamia veroja.

Erityisen juhlinnan aihe tuntui olevan, että vanhuspalvelulain käsittelyn yhteydessä kokoomus saavutti Sasin mukaan ”voiton”. Siis ilmeisesti sen, että kokoomus oli saanut estettyä sen, ettei ihan heti tule sitovaa määräystä siitä, että vanhuksilla olisi tarpeeksi hoitajia!

Nyt sovittiin, että sitovat henkilöstömitoitukset tulevat voimaan parin vuoden kuluttua, ensin mennään hetki ”vapaaehtoisen pakon” kautta.

Sinänsä on harmi, että kun vihdoin saadaan aikaan lakipaketti, joka edistää ikäihmisten kaikenmuotoista hoivaa kotona, laitoksissa ja ennalta ehkäisevin toimin, katsovat jotkut tilaisuuden sopivaksi politikoinnille ja voittojen ja tappioiden julkistamiselle. SDP:lle tämä ei ole arvovaltakysymys, vaan vanhusten ihmisoikeuskysymys.

On hyvä, että näin vaalien alla puolueiden väliset erot tulevat esiin. Niin pitääkin. Arvostan Sasin otetta kokoomuksen ”totuuden torvena”; joka sanoo ääneen puolueen todelliset tavoitteet. Olemmehan yhdessä käyneet jopa ”torvikiertueella” Tampereen Tammelantorilla ja keskustorilla väittelemässä megafonin (=torven) kautta niin verotuksesta kuin muustakin taloudenpidosta.

Ehkäpä Sasi tulikin esitelleeksi kokoomuksen todellisen vaaliohjelman. Erityisesti ”nopeista ja reippaista” kunnallisten palvelujen yksityistämisistä saisi hyvin ajankohtaisen ja kuntien kannalta olennaisen teeman myös tuleviin vaalikeskusteluihin. Ja ei ole vaikea arvata, että tästä olemme eri mieltä!

Kommentit

Jätä kommentti