Tuskin pyytämättä tai yllätyksenä

Asunto- ja kaavoitusasioista vastaava ministeri Jan Vapaavuori lausui ääneen sen mitä pitikin: eli että on ongelma, kun näinä aikoina on vireillä useita suuria kaavahankkeita kauppapaikoille, ja samaan aikaan juuri näistä kauppapaikoista kiinnostuneet liikemiehet ovat osoittautuneet kaikkein avokätisimmiksi vaalirahoittajiksi.

Aivan. Vapaavuori on oikeassa ja hän ansaitsee kiitoksen rohkeasta kannanotostaan. On uskallettava sanoa ääneen, että se, mitä vaalirahoitusvyyhdessä on viime aikoina tullut ilmi, ei näytä hyvältä. Päin vastoin: se näyttää hyvin epämiellyttävältä.

Esimerkiksi Nova Groupin toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki on kertonut julkisesti, että yhtiön tavoitteena on ollut kiinteistökaupan ja suurten kauppaketjujen kannalta edulliset päätökset. Tätä varten on tavoiteltu poliitikkojen suosiota.

On siis selvää ja rahoittajan toimesta ääneen todettu, että tarkoituksena on ollut vaikuttaa päätöksentekoon. Siksi on hyvin tärkeää, ettei löydy merkkejä siitä, että näin olisi päässyt tai pääsisi myös tapahtumaan. Ministeri kiinnitti siis huomiota aivan oikeaan asiaan.

On vastenmielistä, kun näyttää syntyneen ilmiö, jossa joukko liikemiehiä kerää isoja rahasummia tarkoituksenaan vaikuttaa niin kaavoituspäätöksiin kuin jopa pääministerin nimeen ja maan hallituksen kokoonpanoon.

Tässsä jälkimmäisessäkin suhteessa liikemiestahoilta on itse avoimesti kerrottu, että tavoitteena oli porvarihallitus ja pääministerin nimeenkin oli tarkoitus vaikuttaa: mieluummin Matti Vanhanen kuin Eero Heinäluoma.

Ja ei muuta kun kiitoskaronkkaan Kesärantaan. Sinne varmasti pääministerin vieraat tulivat muuten, kuin pyytämättä tai yllätyksenä,

Kommentit

Jätä kommentti