Välikysymys itselleen?!

Kun vuosi vaihtui, totesin, että tästä tulee hyvä vuosi. Tänä aamuna huokaisin vähän siinä suhteessa, että jos noin yleispoliittisesti katsoo, niin eipä tuo niin kauhean hääppöiseltä tunnu näyttävän…sanalla sanoen ihmeellinen kevät. Milloin mikäkin poliittinen jupakka meneillään. Joskus tuntuu, ettei nyt mene porvarihallituksella ihan putkeen. Ei meillä, eikä naapurissa Ruotsissakaan paitsi huonon politiikan, mutta myös kaiken muun sähellyksen suhteen.

Nyt on käsillä vakava tilanne vaalirahoitukseen liittyen. Siihen on suhtauduttava hyvin vakavasti, sillä tilanne on omiaan laskemaan yleistä uskoa politiikkaan.

Ei kovin uskottavalta juuri nyt näytä pääministerin selittelyt ja ristiriitaiset lausunnot päivä päivän jälkeen mediassa. Eikä kovin selkeä ole se kuva, mikä on ollut se rahamassi: Kehittyvien maakuntien Suomi, joka on jakanut yhteen kerättyä yritysrahaa yli 400 000 euroa 95 prosenttisesti porvareille. On epäselvää, mikä on tämän kuuluisan kooämässän suhde Keskustaan, yhteen liittäviä linkkejä kun tuntuu löytyvän koko ajan lisää…

Oppositio ja SDP on tämän hämmennyksen keskellä esiintynyt maltillisesti ja asiallisesti. Niitä kysymyksiä olemme kysyneet, mitä aika yleisesti kysyy ihmetellen myös media, viimeksi tänään ja eilen Helsingin Sanomat – valtamediamme – kovin näyttävästi useilla sivuillaan. Ehkä se on merkki, että jotakin selvitettävää tässä saattaisi pääministerillä nyt olla.

Mutta sitä ei näytä pääministeri nyt millään hyväksyvän. Ilmeisesti hallitakseen omaa vaikeaa tilannettaan, hän rakensi SDP:stä itselleen mörön ja “tuohtuneesti” ja “ärsyyntyneesti” toisteli, kuinka oppositio on paha, kun se kysyy niitä kysymyksiä, jotka ovat kaikkien huulilla. Siitäkin muuten, oliko KMSn rahalla tarkoitus saada aikaan porvarihallitus, kysyimme vasta sitten, kun koko hankkeen puuhamies Tapani Yli-Saunamäki oli itse tämänsuuntaista julkisuudessa lausunut.

Hei, eikö tässä nyt kaikkien intressi olisi saada selvyys, mitä on tapahtunut, mikä on tämä KMS, mitä on taustalla näissä Ideaparkin virittelyissä, liikemiesten sähköposteissa ynnä muussa tässä…? Eikö olisi pääministerin itsensäkin etu, että asiat käytäisiin läpi ja selvitettäisiin, niin ei siten enää jäisi tilaa epäilyksille? Eikä niitä epäilyksiä ole SDP saanut aikaan, vaan pääministeri ja hänen puolueensa ihan itse omilla ristiriitaisilla lausunnoillaan.

Nyt ei siis olisi varaa pääministerillä ylimielisyyteen tai päivä päivältä toistuviin selittelyihin. Oma selvitys asiasta pöytään kerta heitolla, asiathan selviävät tiedolla ja asiallisella keskustelulla. Tätä halusimme myös SDP:n eduskuntaryhmässä. Tässä tilanteessa on täysin loogista, että pääministeri antaa ilmoituksen, jossa selvittää tapahtunutta ja julkisuudessa esitettyjä kysymyksiä. Sen paikka on nyt. Kai eduskunnalla on oikeus tässä tilanteessa saada tietoa, missä mennään?

Eihän tällaisessa tilanteessa ole välikysymyksen paikka, vaikka Vanhanen itse tuntuu kovasti sitä haluavan – ja näköjään koko hallitus. On aika hupsua, että tähän mennessä välikysymystä ovat vaatineet pääministeri Vanhanen (kesk.), varapuhemies Kääriäinen (kesk.) ja nyt uutena myös Vihreät (hall.puol). Näyttää nyt pahasti siltä, että hallituksen on pian tehtävä välikysymys itse itselleen.

***

SDP:ssä olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että jo jokin aika sitten valtiovarainministeri Jyrki Katainen tuli aika lähelle SDP:n verolinjoja kertoessaan haluavansa lähentää palkkatulon ja pääomatulon välistä epäsuhtaa ja oli jopa valmis korottamaan pääoman verotusta. Samoin hän kannatti liikkumista ympäristöverotuksen suuntaan.

Olimme tästä tietenkin mielissämme, sillä olemme kaikissa vaihtoehtolinjauksissamme vaatineet vastaavia suunnanmuutoksia.

Nyt huomasin tämän päivän uutisen, jonka mukaan Katainen jatkaa edellä kuvatulla verolinjalla ja ehdottaa, “että verojärjestelmän kokonaisuudistus voisi olla seuraavien hallitusohjelmaneuvottelujen pohjana. Puolueet voisivat hänen mielestään ottaa kantaa tulevaan esitykseen eduskuntavaaleissa.”

Jaa-a. Mitä tulisi tulkita asiasta tässä tilanteessa? Katainen omaksuu SDP:n verolinjat ja pitää niitä jo seuraavien hallitusneuvottelujen pohjana…punasinikö hänen mielessään pukkaa? Ja koska?:)

Kommentit

Jätä kommentti