Vihreiden jumbojettituplaraiteet

Hallituksen ydinvoimapäätös oli Vihreille rökäletappio. Siksi on ollut aika hämmentävää seurata, kun Vihreät ovat esiintyneet ikään kuin voittajina tämän jälkeen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi heti tuoreeltaan päätöksen jälkeen, että hallituksessa ”onnistuttiin” torppaamaan jo yksi ydinvoimala ja eduskunnassa nyt sitten käynnistyy operaatio toisen torppaamiseksi.

Voi pyhä Sylvi, ilmeisesti Vihreät olisivat mielestään onnistuneita siinäkin tapauksessa, että hallitus esittäisi 99 uutta ydinvoimalaa, kunhan vaan joku olisi sitä ennen sattunut mainitsemaan, että satakin on mahdollinen.

Tärkeä kysymys poliittisesti on, miksi Vihreät edelleen pitävät pystyssä hallitusta, joka rypee jatkuvasti vaalirahoitussotkuissa, on tosiasiassa toimintakyvytön ja vielä kaiken kukkuraksi esittää maailmanlaajuisestikin katsottuna jumbojetin kokoista ydinvoimapakettia!

Luulisi jo sen viimeisimmänkin oljen löytyneen, mikä kamelin selän katkaisee. Mutta ei. Eikä löydy varmaan senkään jälkeen, että tänään perjantaina ympäristövaliokunnassa Pallaksen hotellihanke on äänestyksen jälkeen edennyt. Eli nyt sitten vihreät istuvat hallituksessa, joka toteuttaa paitsi pari uutta ydinvoimalaa, myös ison hotellihankkeen Pallaksen kansallispuistoon!

Tosiasia on, että hallitus, jossa istuvat Kokoomus, Keskusta, Vihreät ja RKP esittää massiivista ydinvoimapakettia, joka ympäristöjärjestöjen mukaan tekee Suomesta maailman suurimman ydinjätteen tuottajan henkeä kohti. Maailmanennätystasoa lienee myös se poliittinen tosiasia, että tässä hallituksessa istuu vihreät. Luulenpa, ettei maailmalla ihan heti tätä todeksi uskottaisi.

***

Vihreillä olisi käsissään nyt ratkaisun avaimet. Puolue voisi lakata pitämästä pystyssä tätä hallitusta. Hallitus on heikko, ja heikkenisi entisestään, ehkä ne etuaikaiset vaalitkin pian tulisivat. Juuri viime viikonloppunahan Vihreät päivittelivät vaalirahoitussotkuja – miksi vain päivitellä, kun jotain voisi tehdäkin. Voisi sanoa: Jo riittää!

Vihreät olisivat voineet myös esittää ehdoksi hallituksessa pysymiselle, ettei nyt sentään ainakaan kahta uutta voimalaa rakennettaisi – normaalistihan lähdettäisiin toki jo yhdestäkin, mutta tähän Vihreiden kaksien raiteiden politiikkaanhan meillä ollaan jo totuttu. Nyt uutta on, että niiden kaksien raiteiden määränpäätkin alkavat jo olla linnunradan kokoisen matkan päässä tosistaan.

***

Oras Tynkkynen kertoi Aamulehdessä, että jos yksikin ydinvoimala voitaisiin estää Vihreiden lähdöllä hallituksesta, lähtisivät he välittömästi. Onko varmaa, ettei näin voisi käydä? Jos Vihreät eivät enää jaksaisi olla mukana kroonista vaalirahoituskrapulaa potevassa hallituksessa, joka rakentaa ydinvoimaa ja ajaa alas luontoarvoja ja ympäristöhallintoa, syntyisi iso paine uusiin vaaleihin, ja voisi hyvin käydä niin, että uskottavuuskriisissä oleva hallitus ei enää vuotta sinnittelisi pystyssä. Ydinvoimapäätökset tekisi uusi poppoo. Eiköhän sitä sellainenkin hallitus saataisi pystyyn, joka esittäisi kahden uuden ydinvoimalan sijaan vain sitä yhtä – ja tämä täyttäisi myös Oras Tynkkysen ehdon: yksikin vähemmän riittää.

Kannattaisiko kokeilla?

Kommentit

Jätä kommentti