Viitanen: Pekkarinen oikeilla jäljillä

Eduskunnan syksyn suururakka, ensi vuoden budjetti saatiin päätökseen perjantaina. 386 äänestystä sinetöivät lopputuloksen monien keskustelujen  ja pitkän valiokuntatyön jälkeen.

Sosialidemokraattien pääkritiikki budjettiin oli, ettei se tee mitään todellisten työpaikkojen luomiseksi. Sanoin omassa puheessani maanantaina, että yksi tästä budjetista puuttuu ja sen mukana kaikki. Se yksi on toimet työllisyyden hyväksi tässä ja nyt. Hallitus uskoo sokeasti palkansaajien asemaa kurjistaviin pakkolakeihin ja tätä kautta oikeat toimet työllisyyden eteen loistavat poissaolollaan.

Perjantaina eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen arvioi Yleisradiossa taloustilannetta ja hallitusohjelmaa. Kokenutta keskustakonkaria kannattaa kuunnella.

Pekkarisen mielestä hallitus ei ole saanut otettua riittävän ripeitä askeleita talouden ja työllisyyden kohentamiseksi. Hänen johtopäätöksensä on, että hallitusohjelmaa olisi syytä tarkistaa.

Kielitaituri Pekkarinen ilmaisee kauniin sanoin sen mitä Sosialidemokraatit ovat koko syksyn hiukan suoremmin sanoneet. Hallituksen linja ei vastaa talous- ja työllisyystilanteen vaatimuksiin. Hallitus pakastaa korkean työttömyyden koko ensi vuodeksi.

Pekkarisen kannanottoa on syytä kiittää. Se on rehellinen tilannearvio, johon toivoisi koko hallituksen nyt yhtyvän. Kokoomuslainen, sokeasti pelkkiin markkinoihin uskova politiikka ei ratkaise  ongelmiamme. On uudelleenarvioinnin aika.

Kasvun tukemiseksi tarvitaan toimia tässä ja nyt. Sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetissa on lukuisasti konkreettisia esityksiä tähän. Ottaisimme käyttöön ns. Rinteen työllistämismallin, yrittäjyyttä edistäisimme mm. ottamalla käyttöön ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen kohdistuvan verovähennyksen, viennin tukemiseksi tekisimme täsmätoimia mm. energiaverotuksen ja väylämaksujen alentamisen kautta. Vaihtoehtoomme kuuluu myös työeläkemaksujen väliaikainen alentaminen ja EMU-puskureiden käyttöönotto. Tämä alentaisi työnantajien kustannuksia ja parantaisi kansalaisten ostovoimaa sekä Suomen kilpailukykyä.

Näin voidaan rakentaa silta yli synkän virran. Ja palauttaa Suomi työlinjalle.

Kommentit

Jätä kommentti