Voi päivittely sentään

Nykyään imagokonsultit kertovat, kuinka aina täytyy olla hirveän myönteinen kivalla fiiliksellä ja kuinka muotia onkaan hymyillä pinnallisesti kaikelle ja näyttää menestyneeltä. Kiva kiva.

Tämänkin uhalla uskallan nyt sanoa, että kyllä nyt ärsyttää – moni asia. Ei siis huvita olla kovin muodikas.

Torstai-iltana uutisissa kerrottiin, että kunnissa säästettäisiin ”mieluiten” päivähoidosta. Siis siitä palvelusta, mitä kunnat tuottavat ihan pikkuisimmille asukkailleen. Luvassa on mm. isompia ryhmäkokoja: suomeksi sanottuna turvattomampaa hoitoa pikkuväellemme.

Alkaa ärsyttää.

Uutisväläyksen väliin oli saatu vastuuministerin puhelinlausunto: ”en voi ymmärtää, miksi säästetään lasten ja vanhusten palveluista”, päivitteli valtakunnallisesti vastuussa oleva ministeri Paula Risikko (kok), joka siis päivittelystään päätellen ei halunnut huomata olevansa itse vastuussa näistä asioista.

Hallitus, jossa päivittelevä ministeri istuu, on ihan itse päättänyt jakaa rahaa mieluummin hyväosaisten veronkevennyksiin ja sotarahojen lisäykseen samaan aikaan, kun kunnille ei rahaa ole riittänyt. Se tarkoittaa leikkauksia lasten ja vanhusten palveluihin. Voi päivittely sentään!

Tämä päivittelyhallitushallitus ilmoitti pääministeri Matti Vanhasen suulla, ettei se ole halukas ottamaan ”senttiäkään” lisää velkaa kuntien palvelujen pelastamiseksi (eli päivähoitoon, kouluihin, vanhustenhoivaan, sairaanhoitoon, terveyskeskuksiin ja niin edelleen). Samaan aikaan hallitus kiistelee keskenään, ottaako se 500 000 000 000 vai 800 000 000 000 senttiä lisää velkaa ruuan arvonlisäveron alennukseen. Puhumattakaan kuinka monta sataa miljardia senttiä on jo nyt mennyt hyväosaisten veronkevennyksiin. Arvovalintoja, yhtä kaikki.

***

Hallituksen päävaljakko, uljaat ministerit Matti Vanhanen ja Jyrki Katainen, joihin koko Suomen nyt pitäisi luottaa uuden nousun vetureina, ovat jo vuoden päivät keskittyneet viestimään, ”ettei leikkauksia eikä veronkorotuksia tule”.

Miksi ihmeessä sitten kuulemme uutisista päivittäin, että päivähoidosta leikataan tai opettajia lomautetaan? Onko tässä nyt koko Suomen media ihan harhateillä, kun moisia otsikoita kirjoittelevat valjakon vakuutteluista huolimatta?

No, ei. Suomen ”pelastusvaljakko” Matti ja Jyrki puhuvatkin valtion, ei kuntien, näkövinkkelistä: eläköön se pieni ero, jolla kansalaisia harhautetaan. Vau.

Valtio ei leikkaa eikä nosta veroja, mutta jättää kunnat osattomiksi ja sen seurauksena kunnat leikkaavat ja nostavat veroja.

Samaan aikaan valtiolla näyttää olevan edellistenkin hövelien veronkevennysten lisäksi varaa laskea seuraavaksi ruuan arvonlisäverotusta. Oliko kyse sitten 500 miljoonasta tai 800 miljoonasta eurosta – sama se: hei, me törsätään.

Meni niin tai näin, hyöty tästä pienituloiselle on noin 4 euroa kuussa, mutta kunnille annettuna sama raha voisi pelastaa lasten ja vanhusten palvelut. Voisiko vastuuministeri Risikko päivitellä edes vähän näiden arvovalintojen perään tulevan viikon budjettiriihessä?

***

Stora-Enson irtisanomiset ovat hirvein uutinen viime päiviltä. Pistää vakavaksi.

Keskiviikkona luin Hesarin nettisivuilta otsikon: ”Stora-Enso saneeraa: Häkämies arvostelee ay-liikettä”.

Niinpä niin: ay-liikkeenhän syytä tietty tämä kaikki sitten onkin. Ay-liikettä päivittelevä ministeri ei tunne mitään pistosta sydämessään sen suhteen, että kenties hänellä itselläänkin olisi pieni vastuu tässä asiassa. Valtion omistajaohjauksesta vastaavalla ministerillä ei näyttänyt lukuisissa uutiskommenteissaan olevan muuta sanottavaa, kuin että vasemmistopuolueiden ja ay-liikkeen huoli on turhaa, propagandaa lähinnä. Kaik hyvin. Valtio ei tee mitään, kun se ei valtiolle kuulu.

Alkaa ärsyttää.

Yhtä lailla ärsyttää, että samaan aikaan, kun kuuntelemme uutisista, kuinka monta ihmistä menettää työpaikkansa, kuulemme, kuinka monta prosenttia Stora-Enson osakkeet pörssissä nousivat. Irvokasta tämäkin.

Mihin hemmettiin tämä maailma on ajettu, kun ihmisten elämä ja työpaikat käännetään hetkessä kylmästi pörssiluvuiksi. Kenen ehdoille systeemimme on rakennettu? Pääomien maailmanlaajuisten hiekkalaatikkoleikkien vai ihan tavallisen ihmisen?

Alkaa ärsyttää.

Lisääkin päiviteltävää riittää. En ollut uskoa korviani kun uutisista kuulin Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäen lausunnon, jossa hän kertoi olevansa valmis neuvottelemaan kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaamisesta. Totta: Vihreiden puheenjohtaja oli valmis auliisti neuvottelemaan kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaamisesta!

Kaikkeen olin jo Vihreiden osalta tottunut. Tähän astihan he ovat istuneet hallituksessa, joka vastoin heidän julkista päivittelyään on mm. säätänyt lex Nokian, hyväksynyt uuden yliopistolain ongelmakohdat, siunannut merentutkimuslaitoksen alasajon, antanut siunauksen ympäristöhallinnon alasajolle, hyväksynyt, ettei saimaannorpan pelastamiseksi ole asetettu verkkokalastuskieltoa, siunannut puolustusmäärärahojen korotukset ja niin edelleen. Puhumattakaan siitä, ettei Vihreitä haittaa olla hallituksessa, joka pohtii parhaillaan, rakentaako yksi, kaksi, kolme – tai herraties tätä menoa kohta kolmetoista – ydinvoimalaa!

Tämän päälle vielä pyhimmistä pyhin: kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset.

Vinkki jollekin tutkimusprojektiksi: ”Temppu ja miten se tehdään: miten syödä kaikki periaatteet ja kasvattaa kannatusta”. Aikamoista lahjakkuutta!

Kommentit

Jätä kommentti