Eduskuntavaalit 2023

Osaava. Kokenut. Luotettu.

Eduskuntavaaliehdokkuus vuoden 2023 vaaleissa

Olen 55-vuotias kansanedustaja ja hallintotieteiden maisteri Tampereelta. Olen ehdolla kevään eduskuntavaaleissa Pirkanmaan vaalipiiristä ehdokasnumerolla 21. 

Vastaukseni kysymyksiin vaalitavoitteista

  1. Miksi lähdit ehdokkaaksi?

On paljon tehtävää, kun rakennetaan parempaa huomista. Usko oikeudenmukaisuuden voittoon sai minut aikanaan lähtemään mukaan politiikkaan, ja edelleen se on johtotähtenä työssäni. 

Arvostan valtavasti sitä, että olen saanut ihmisiltä luottamusta ja mahdollisuuden toimia kansanedustajana. Nyt ajat ovat erityisen haastavat. Viime vuosina olemme nähneet pandemian ja sodan lähellä, mitä tuskin olisimme osanneet odottaa muutama vuosi sitten. On entistäkin tärkeämpää, millaisia valintoja teemme ja miten toimimme. 

Työni kansanedustajana, ministerinä ja puoluejohdossa ovat opettaneet paljon. Vuosien varrella kokemusta ja osaamista on kertynyt, kenties näkemystäkin. Ajattelen, että kokemuksesta voi olla apua myös tulevalla kaudella. Oinas-luonne tuo sisua, usko oikeudenmukaisuuteen intoa ja ihmisten kohtaaminen voimaa. 

  1. Mitkä ovat keskeiset vaaliteemasi? Miksi juuri nämä teemat?

Oikeus turvalliseen arkeen.

Jokaisella on oikeus turvalliseen arkeen. Siihen kuuluvat toimeentulo, hyvät palvelut ja turvallinen elinympäristö. Tarvitaan hyvät koulut ja päiväkodit, tasa-arvoiset terveys- ja sosiaalipalvelut, ikäihmisten hyvä hoiva. Elämän suolana kulttuuri, kirjastot, liikunta ja oikeus harrastaa. Kunnia-asia on, että pidetään huolta lapsista ja vanhuksista. 

 Pidetään kaikki mukana. 

Eriarvoistumista on torjuttava. Ei ole oikein laittaa pienituloisia vaikeiden aikojen maksajiksi – leikkauspolitiikka ei tuo hyvää tulosta, vaan lisää ongelmia ja tulee kalliiksi ajan myötä. Kun sanotaan, että olemme kaikki samassa veneessä, ei saa olla niin, että vain toisilla on pelastusliivit. 

 Oikeus hyvään kotiin ja asuinympäristöön. Lähiöiden kehittäminen.

 Jokaisella on oikeus kohtuuhintaiseen kotiin ja turvalliseen ja viihtyisään asuinympäristöön. Lähiöiden kehittäminen on yksi sydänasiani. Pidetään lähikoulut laadukkaina, julkiset ja kaupalliset palvelut lähellä, ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet hyvinä ja lähiluonto puhtaana. Ehkäistään asuinalueiden eriytymistä kaikin voimin.

 Miksi haluan viedä eteenpäin näitä asioita? 

Teemat lähtevät arvoistani ja työstäni, jota kansanedustajana olen tehnyt. Läheistä minulle Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajana ovat talous ja oikeudenmukainen verotus, ex-kulttuuriministerinä koulutus, kulttuuri, liikunta, sekä ex-asuntoministerinä ilman muuta lähiöt ja oikeus kohtuuhintaiseen asumiseen. 

Nyt, kun elämisen kustannukset ovat nousseet kriisien myötä, on hyvin tärkeää, että voimme tehdä päätöksiä, jotka tulevat ihmisten avuksi näinä aikoina. Esimerkiksi monet pientä työeläkettä saavat, lapsiperheet, pienituloiset yksin elävät ihmiset tarvitsevat ratkaisuja, jotka tuovat helpotusta arkeen.

Tarvitaan myös päätöksiä, joilla vahvistetaan ihmisten henkistä hyvinvointia. On edistettävä uutta kasvua ja työllisyyttä mm. koulutuksen ja ympäristöosaamisen kautta, sekä luovan talouden vahvistamisella.

  1. Miten toteutat kampanjaasi?

Kohtaamalla ihmisiä. Arvostan valtavasti ihmisiltä tulevaa palautetta, näkemyksiä ja ajatuksia, joilla saataisiin epäkohtia korjattua, tai vaikkapa ihan uusia hyviä ideoita tulevaisuuden rakentamiseen. Olen kutsunut tätä ”Tammelantorin viisaudeksi”. Paljon olen kohtaamiltani ihmisiltä vuosien varrella oppinut, siitä olen todella iloinen ja kiitollinen. Hyvällä mielellä ja tekemisen innolla tukiryhmäni kanssa taas kampanjaa teemme. Siihen sisältyvät mm. kierrokset ympäri Tamperetta ja Pirkanmaata ja keskustelutilaisuudet.

  1. Miksi Pirkanmaalaisten on syytä äänestää demareita?

Vaaleissa on kyse arvovalinnoista. Tulevaisuudessa joudutaan tekemään valintoja, kun kaikkeen eivät yhteiset resurssit riitä, vaikka niin toivoisimmekin. Kun ”niukkuutta” jaetaan, on valintojen oltava oikeudenmukaisia. Vaikeiden aikojen maksumiehiksi ja -naisiksi ei saa laittaa pieni- ja keskituloisia ihmisiä. Sdp ei aja leikkauksia sosiaaliturvaan, eikä sosiaali- ja terveyspalveluihin; päin vastoin; ostovoimaa tarvitaan, ja jokaisella on oltava oikeus hyviin palveluihin rahapussista riippumatta.  Meille eriarvoisuuden torjunta on aina ollut ihan keskeinen aatteen kulmakivi. Uskon, että vaikeina aikoina on edelleen turvallista luottaa Sdp:hen – näyttöä ja osaamista on.

Ja uskon, että sellaiseen tamperelaiseen lämminhenkisyyteen ja tekemisen meininkiin vallan hyvin sopii juuri demarit – nääs 😊