Hei, me kehitetään!

Arkisto

Näinä päivinä on joskus väitetty, ettei puolueilla olisi enää juurikaan eroja. Voi olla, että kun päällisin puolin puheita kuuntelee voi tämä tulla mieleenkin. Kuitenkin, kun asioita raaputtaa vähänkin pintaa syvemmältä, voi onneksi todeta, ettei tämä pidä paikkaansa. Aatteellisia ja ideologisia eroja löytyy kovasti.

Kun kysytään puolueiden tavoitteita, korostavat kaikki työllisyyttä ja palveluita. Eroja alkaa kuitenkin löytyä välittömästi, kun aletaan etsiä keinoja näiden toteuttamiseen ja pistämään asioita tärkeysjärjestykseen.

Luin Ville Itälän haastattelua. Siinä Itälä kertoo, että tarvittaessa kokoomus on valmis ”kehittämään” työttömyysturvaa vaikka osa ammattiyhdistysliikkeestä sitä vastustaisikin. Tämän kehittäminen tarkoittanee sitä samaa jota kokoomus on viime vuosina silloin tällöin aina heitellyt: työttömyysturvaa on ”kehitettävä” eli suomeksi sanottuna leikattava. Tätähän on viime vuosina väläytelty milloin Niinistön, milloin Zyskowiczin suulla!

Tässä on takana se ”porvarimeininkinen” logiikka, että työttömyyteen olisi ikään kuin syynä liian ”antelias” työttömyysturva ja työtön itse. Tämä ideologia varmasti pääsisi taas vallalleen, jos uudessa hallituksessa porvarit löytäisivät toisensa. Tästä kielivät esimerkiksi viime aikaiset yrittäjien puheenjohtajan Eero Lehden kannanotot irtisanomissuojan purkamisesta, jota myös muutamat keskustan kansanedustajat ovat julkisuudessa toivoneet. Lehden mukaan porvarihallitus on ainoa, joka kykenisi nämä työreformistiset tavoitteet toteuttamaan, eli näin sitten ”kehitettäisiin” työelämää.

Kokoomus puhuu palveluiden puolesta. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita niiden ”kehittämistä” kokoomuksen määrittelemässä merkityksessä. Helposti niin voisi pelätä, sillä samaan aikaan kokoomus liputtaa veronkevennysten puolesta. Samaan yhtälöön veronkevennysten kanssa eivät kuitenkaan mahdu tuiki tarpeelliset lisäsatsaukset terveydenhuoltoon, vanhusten hoivaan, lasten iltapäivähoitoon ja vammaisten palveluihin. Eli valittava on.

Osa kokoomuslaisista on tämän valinnan jo tehnytkin. Nimittäin Pirkanmaan kokoomusnuorten ehdokastentissä kysyttiin, miten ehdokas äänestäisi tilanteessa, jossa porvarihallitus toisi esityksen joka sisältäisi tuntuvan verokevennyksen kaikille palkansaajille ja toisaalta leikkaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja sisältäisi muita sosiaali- ja terveyssektorin ”uudelleenjärjestelyjä” (tämä lienee samaa piiloilmaisua kun kehittäminenkin).

Kaikki äänestäisivät ”jaa”. Valmiuksia löytyi paitsi em. leikkauksille myös mm. taisteluhelikopterien tilaamiselle, koulujen lukukausimaksuille ja niin edelleen! Tämä nettisivuilta löytyvä kysely kertonee todellisista arvovalinnoista enemmän kuin tuhat sanaa!

Kun puolueiden välisistä eroista puhutaan, niin oli jännä huomata, että kokoomuksen Itälä asetti ensimmäiseksi kynnyskysymykseksi hallitukseen menolle sen, ettei osinkotuloja saa alkaa verottaa. SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen taas linjasi kynnyskysymyksenämme työllisyysmäärärahojen riittävyyden. Niinpä niin, tässä jos missä korostuvat vanhat kunnon erot työväenliikkeen ja porvarien välillä, toinen puhuu pääoman, toinen työttömän puolesta!

(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demarissa)