Jotakin lisää – ei pois!

Arkisto

Eduskunnassa on keskusteltu hallituksen esittämästä köyhyyspaketista tiuhaan tahtiin. Ideana hallituksella on ollut esittää joukko täsmätoimia, joilla helpotetaan niiden ihmisten asemaa, jotka ovat elämäntilanteessaan pahimmassa jamassa. Paketissa esitetään mm. työmarkkinatuen lapsikorotusten nostoa, joka tietää yhden lapsen perheelle yli kolmea sataa lisää kuussa. Pitkää sairaana olleet ns. “nollapäivärahalaiset” saavat kohennusta tilanteeseensa, asumistuen normivuokria korotetaan, päihde-, huume- ja mielenterveystyöhön satsataan ym.

Nämä kaikki hieman yli puolen miljardin toimet ovat ns. uutta olemassa olevan päälle. Siksipä minusta onkin ollut aika epäloogista se keskustelu, joka näistä toimista on julkisuudessa käyty. On syntynyt kuva, että hallitus ikään kuin “leikkaisi” köyhyydestä jotakin pois, ei lisäisi. Tämä siksi, että myönnettävästi hallitus ei toiminut psykologisesti ihan nappiin tässä asiassa. Sosiaalipoliittinen ministerivaliokunta kun esitti alkuperäiseksi summaksi paketille noin 750 miljoonaa. Kun koko hallitus viisaudessaan tätä ennakkosummaa kutisti, syntyi kuva “leikauksesta”, ja mm. keskustaoppositio sai tästä mehevän aiheen välikysymykselleen.

Tässä välikysymyskeskustelussa tosin oppositio Pekkarisen suulla syyllistyi mielestäni jo lähes Göbbelsmäiseltä kuulostavaan propagandaan. Iso paha hallitus vie viimeisetkin murut pois köyhien pöydästä. Keskusta lupasi valtaan päästyään palauttaa kaikki edellisten hallitusten leikkaukset…..!!!???!!Noooooo, saas nähdä, mistä nämä reilut parikymmentä miljardia löytyy samalla, kun keskusta on johdonmukaisesti vastustanut lisätulojen hankkimista esim. pääomaveroa nostamalla.

Kaiken kaikkiaan koko köyhyyspaketti on osa muitakin toimia. Esimerkiksi parhaillaan valmistellaan jatkotoimia, joilla ylivelkaantuneiden asemaa voidaan parantaa. Vasta syksyllä päätetään tulevan budjetin tulopuolesta, jossa on mahdollista helpottaa esim. työttömien asemaa veroratkaisuin. Siksipä ainakin itselleni ei olisi tullut mieleenkään äänestää opposition mukana välikysymyksen puolesta. En kai kaada hallitusta silloin, kun se esittää jotakin lisää, eikä mitään pois!!!

On selvää ,että tästä peruslogiikasta huolimatta on jatkettava taistoa, jotta syksyn budjettiin saataisiin muutamia välttämättömiä lisätoimia mukaan. Demarien eduskuntaryhmä on tehnyt oman kannanottonsa, jossa tuetaan köyhyyspaketin toimia, mutta lisäksi vaaditaan mm. ratkaisuja, joilla vähimmäisturvan varassa olevien käteen jäävää tuloa nostetaan. Tähän esitetään erilaisia keinoja.

Ryhmä on myös ottanut kantaa ns. Pekkarisen (HUOM: JUKKA- ei Mauri- Pekkarisen) esityksen puolesta, jonka kautta kuntien rahoitusasema paranisi. Samoin vaadimme, että sosiaali- ja terveystoimen valtionapujen jälkeen jääneisyyttä aletaan korjata jo ensi vuonna. Nämä toimet parantavat kuntien tilannetta, ja mahdollistavat paremmin peruspalvelujen tuottamisen.

Me demarit olemme aina, ihan oikein, korostaneetkin nimenomaan palvelujen merkitystä. Harvoin kuitenkaan tulemme ajatelleeksi, että myös nämä toimet ovat mitä parasta köyhyyspolitiikkaa. Se, että lapsi saa kunnon perusopetusta koulussa, jossa ryhmäkoot ovat sopivat, tukiopetusta saa tarpeen mukaan

jne. on oivaa syrjäytymisen ehkäisyä. Joten pidetään vaan kiinni tästä linjasta. Hyvää on ollut se, että koulupuolella valtionosuuksia ollaan tarkistamassa kuntien hyväksi puolellatoista miljardilla.

Lisäksi ryhmämme vaatii, että on tehtävä ympäristöpainotteinen tulevaisuusohjelma, jossa huomioidaan mm. rautatieverkoston kehittämistarpeet. Mielestäni ympäristöstä huolehtiminen on mitä parasta tulevaisuuspolitiikkaa ja se, että puhdasta luontoa olisi myös lapsenlapsillamme, vaatii eneneviä panostuksia myös taloudellisesti.

Myös asuntotilanne on puhututtanut eduskunnassa. Demariryhmässämme kävimme viime viikolla keskustelua asiasta, ja otimme kantaa asuntojen tarpeeseen. Kannanoton lopussa uudistamme pitkäaikaisen vaatimuksemme opiskelijoiden asumislisän ympärivuotistamisesta, mikä on todella tärkeää.. Tähän mennessä poliittiset tuulet ovat puhaltaneet niin, että kokoomus suhtautuu asiaan varsin nihkeästi, kesällä kun sitten “tehdään työtä”. Itse ajattelen, että kesällä myös asutaan, joten tuki olisi syytä ympärivuotistaa muiden tukia tavoin.

Tsemppiä ja hyvää kevättä!