mol.fi

Arkisto

Jokin aika sitten kyselin työministeriltä ministeriön osoitetta, kun olin sinne matkalla palaveriin. Siihen Tarja vastasi empimättä, että ”molpistefi”. Voipi olla, että tämän päivän tietoyhteiskunnassa taksikuski olisi tämänkin tiedon avulla perille löytänyt, mutta silti pelasin varman päälle ja tilasin kyydin Etelä-Esplanadille.

Niinpä niin, tätä tämä tietoyhteiskunta nykyisin on: perinteinen posti on jo kauan kulkenut bittivirtoina katuosoitteiden sijaan. Puhumattakaan siitä, että digitelevisiosta voi seurata keskustan puoluekokousta viisi tuntia suorana lähetyksenä (jippii) ja äijänkin voi paikantaa puhelimella (se ei kai tosin anna niin tarkkaa tietoa kuin esimerkiksi ”sohva, Hervanta”).

***

Tietoyhteiskunnassa on entistä tärkeämpää huolehtia siitä, ettei kukaan putoa kelkasta. Tiedollinen syrjäytyminen on iso tämän päivän tasa-arvouhka. Enää ei riitä, että yritämme jakaa taloudellista hyvinvointia kaikille tasaisemmin, lisäksi on huolehdittava siitä, että kaikilla ihmisillä on oikeus osaamiseen, sivistykseen ja tietoyhteiskunnan perusvalmiuksiin. Koulutuksellinen tasa-arvo on mitä tärkein pilari yhteiskunnallista tasa-arvoa tavoiteltaessa.

Perusjuttujen on oltava kunnossa: koulutuksen on oltava maksutonta ja laadukasta ja kirjastojen on kukoistettava. Aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön kautta on turvattava myös aikuisväestön oikeus oppiin.

Myös teknisten vempainten käyttöön tulee olla oikeus kaikilla halukkailla. Liikasen Erkki kertoi kerran erään seniorirouvan todenneen tietokonekoulutuksen jälkeen, että ”sehän oli helpompaa kuin bingo!”

Uskon, että hallituksen alkuun panemilla politiikkaohjelmilla mm. tietoyhteiskunnasta ja kansalaisvaikuttamisesta saadaan hyviä tuloksia myös tämän tärkeän tasa-arvotehtävän kannalta. Kunhan turvaamme sen, että nämä ohjelmat saavat myös tosiasiassa taloudellisia mahdollisuuksia toteuttaa hyviä päämääriään.

***

Väitän, että panostukset koulutukseen lisäävät paitsi yhteiskunnan tasa-arvoa myös kansainvälistä kilpailukykyämme. Suomi on rankattu kilpailukyvyltään maailman kärkimaiden joukkoon mm. osaamisemme ja sosiaalista eheyttä edistävien hyvinvointipalvelujemme ansiosta. Tämä huomautuksena erityisesti kokoomukselle, joka viime aikoina avasi sanallista aarrearkkuaan syyttämällä hyvinvointiyhteiskuntaamme ”paapovaksi”.

Kokoomus on ollut viime päivinä muutoinkin kovin hurja. Ensin karjahtelivat porvarinuoret, perässä Itälän Ville: SDP:llä on liikaa valtaa ja on hirveää, kun ”ulkoparlamentaarista” SAK:ta kuunnellaan. Sitä minä vaan tässä logiikassa ihmettelen, että onko se nyt kauheaa kuunnella sellaista ulkoparlamentaarista voimaa, jossa on kuitenkin 1 062 167 jäsentä? Varsinkin, kun kokoomus hyvinvointivaltiota koskevissa kannoissaan näyttää toistavan sellaisen ulkoparlamentaarisen voiman kantoja, joka koostuu sangen paljon suppeammasta joukosta: markkinavoimista nimeltä Nalle Wahlroos!

(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demarissa)