Pelisääntöjä kehiin

Arkisto

Vappu tuli ja meni lämpimästi. Vappupuheissa keskeiseksi teemaksi näkyi nousevan kepun työreformi ja sen haukkuminen. Haukkua se pitääkin. Tiedämmehän, että sen tuloksena työnantaja päättäisi duunarin työajoista, kesälomista, sairastumisesta ja kaikesta mahdollisesta solidaarisesti yhdessä itsensä kanssa!!!

Ainoa, mikä tuossa epäilyttää on se, että kun kepun työreformi on kaikkien puheiden kärkenä, niin asiaa tuntemattomalle saattaa äkkiä tulla se kuva, että kyseessä olisi jokin merkittäväkin asia. Tulee helposti mieleen, että suomalainen epäilevä luonne ajattelee, että täytyyhän tuossa termissä olla jotakin, koska kaikki sitä vastustavat. Suuri työväenliikkeen haaste onkin kyetä kertomaan selkeäsanaisesti ihmisille, mitä kepu itse asiassa reformillaan ajaa…mieluiten ennen vaaleja.

Kuten sanottu ja jo tutkittukin, uusliberalismi jyllää iltapäivälehdissä mutta ei ihmisten sydämissä. Ihmiset ovat valmiita maksamaan kohtuullisesti veroja, jos niillä turvataan hyvinvointipalvelut. Ihmiset arvostavat myös työelämään liittyvää tiettyä turvallisuutta, jota kepu reformillaan murentaa. Tässä jos missä on sosialidemokratian vahvuus, jos sen vaan osaamme oikein julki tuoda!

Ja muutenkin olen sitä paitsi sitä mieltä, ettei talonpojan pidä alkaa duunaria neuvomaan…..siksiköhän Esko onkin kovaa vauhtia siirtymässä stadin jätkäksi?

***

Koska aatteen juhla Vappu on vielä niin tuoreena mielessä, en malta olla toteamatta, että demarien aate- ja arvopohjaa tarvitaan tulevaisuudessa vähintään yhtä kipeästi kuin silloin satakuntavuotta sitten, kun liikkeemme syntyi.

Sosialidemokratia on ainoa voima, joka kykenee etsimään ja löytämään tiettyjä pelisääntöjä markkinavoimien temmellykselle niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisestikin.

Aikoinaan kommunismi tuhosi itse itsensä olemalla totalitäärinen ääripää. Nyt maailmalla jylläävä toinen ääripää- ultraliberaalimarkkinakapitalismi – tulee myös tuhoamaan itsensä, ellei se pikkuhiljaa ala huomioimaan myös sosiaalista ulottuvuutta. Ei voi olla kyse vain pääomien hyvinvoinnista – vaan myös ihmisen!!! Pohjoismainen hyvinvointimalli on hyvä esimerkki siitä, että myös ihminen on huomioitu. Mallejamme tarvitaan myös kansainvälisesti.

Oikeistolainen ideologia suosii täysin vapaata kilpailua, pääomien keskittymistä ja voiton tavoittelua hinnalla millä hyvänsä. Vasemmistolaisuuteen liittyy ainakin periaatteessa kyky nähdä muutkin kuin taloudelliset arvot. Maailmanlaajuisesti ainoastaan poliittinen vasemmisto ja nimenomaan sosialidemokraatit, kykenevät saamaan rajoja valuuttakeinottelijoille tai taistelemaan ympäristönormien tai työvoiman dumppausta, polkumyyntiä, vastaan. Siinä haastetta tulevaisuuteen

***

SDP.n nuorisopoliittinen työryhmä valmistelee syksyn puoluevaltuustolle nuorisopoliittisen asiakirjan. Teemat koostuvat mm. työelämästä, sivistyksestä (laajana terminä: koulutus, liikunta, kulttuuri, nuorisotyö) sekä asumisesta. Pohdintaa tullee myös osallisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Mutta nyt asiakirja on vasta valmisteilla ja jos sinulla on hyviä ideoita, niin otahan yhteyttä!!! Olen joskus täällä eduskunnassa julistanut, ettei mikään puolue ansaitse sulkaa hattuunsa nuorisoasioiden hoidosta. Haaste siis saada hyvä paperi kehiin on iso ja tosi tärkeä!!!!

Hyvää alkavaa kesää!