Suora yhteys sinne, missä päätöksiä tehdään

Arkisto

Uuden hallituksen hallitusohjelmassa on viimein kauan kaivattu kirjaus opiskelijoiden opintososiaalisen aseman parantamisesta – jo on aikakin, voi todeta.

Itse olen edustajana kahden viime kauden aikana todennut, että opiskelijoita koskevat asiat ovat kyllä säännöllisesti framilla eduskunnassa, mutta mihinkään isompiin uudistuksiin ei olla päästy. Siinä, että saa asioita edes vähän kerrallaan vietyä parempaan suuntaan on ollut kova työ, mutta onneksi se ei ole jäänyt ihan tuloksettomaksi.

 

Yksi hyvä esimerkki myönteisestä asiasta on muutama vuosi takaperin nimenomaan eduskunnassa taisteltu opiskelijoiden asumislisän tukiprosentin nosto 80:een. Tämä liittyi asumislisäjärjestelmän uudistamiseen, jossa hallitus esitti tukiprosentiksi 70:ä. Eduskunnalle tämä ei käynyt, vaan kovan väännön jälkeen onnistuimme nostamaan prosentin opiskelijajärjestöjenkin hyväksymään 80:een.

Toinen myönteinen esimerkki löytyy myös muutaman vuoden takaa. Tuolloin nousi kova keskustelu siitä, että korkeakoulujen perusrahoitus on surkeissa kantimissa: perusasioihin ei ole kylliksi rahaa, kärsitään massaluennoista ja kirjastoista ei saa tenttikirjoja ajoissa.

Tämän näkyvän keskustelun tuloksena eduskunnassa lisättiin korkeakoulujen perusrahoitusta merkittävästi. Hallituksen esitykseen nähden sivistysvaliokunta esitti aluksi pykälää, joka olisi tuonut miljardin vanhan markan lisäyksen hallituksen esittämien lisäysten päälle.

Ihan tätä ei hallitus valiokunnaltamme sulattanut, vaan veti esityksen pois. Jotakin myönteistä eduskunnan ”kapinasta” kuitenkin seurasi: annettiin uusi esitys, jossa korkeakoulujen perusrahoitusta lisättiin aiempien esitysten päälle puoli miljardia markkaa. Eli ei mikään huono tulos!

Näiden molempien asioiden hoidossa demarit ovat olleet aktiivisia. Sen verran kai voinee kissa omaa häntäänsä nostaa, että avoimesti voi todeta, etteivät asiat olisi edenneet ilman isoimman hallituspuolueen sitoutumista parannuksiin ja niiden ajamista.

Myös demariopiskelijat tekivät hyvää työtä ja aktiivisesti ajoivat näitä asioita eduskuntaan päin. Olin todella ylpeä Tasylaisista, jotka asiaa aktiivisesti hoitivat, yhteyksiä ottivat ja osaltaan olivat merkittävästi vaikuttamassa siihen, että näitä myönteisiä uudistuksia saatiin aikaan! Se onkin varmasti poliittisten opiskelijajärjestöjen valtti, että kanavat päättäviin elimiin ovat valmiit ja toimivat. On suora yhteys sinne, missä päätöksiä tehdään!

Nyt on taas uuden taistelun aika. Hallitusohjelman komeat kirjaukset on saatava sanoista teoiksi eli opiskelijoiden asemaa on parannettava muutoinkin, kun papereille kirjatuilla hyvillä periaatteilla. Virallisesti asia on nyt etenemässä niin, että käynnissä on selvitystyö, jonka perustella on tarkoitus sitten edetä konkreettisiin esityksiin. Selvitys valmistuu marraskuussa.

Itse olen ollut kriittinen tätä aikataulua kohtaan. Minun mielestäni selvityksiä on jo kylliksi tehty ja ongelmakohdat tiedetään. Olisin toivonut, että jo tulevassa budjetissa olisi asiaan tartuttu. Nyt kuitenkin aikataulu väkisinkin näyttää siltä, että käytännössä toimet ehtisivät mukaan vasta seuraavan vuoden budjettiin. Tätä ei tietty tässä vaiheessa ole kiveen kirjoitettu, mutta kuitenkin.

Olen sitä mieltä, että vaikka kokonaisuudistus ei nyt tänä syksynä vielä talousarvioon ehdikään, niin parannuksia voitaisiin alkaa jo nyt tehdä. Saavathan veronmaksajatkin hallitusohjelmassa luvatut kevennyksensä etupainotteisesti, niin eivätkö opiskelijatkin voisi saada jonkin parannuksen nyt eikä viidestoista päivä!?!

Tiedämme ilman selvityksiäkin, että yksi kiireellisimmistä asioista on asumislisän parantaminen: sen ympärivuotistaminen ja vuokrakaton nosto. Asuminen on sikakallista kasvukeskuksissa, joten vuokrakatto on kaukana todellisesta maailmasta tänä päivänä. Tämän asian ovat eri opiskelijajärjestöt nostaneet omissa esityksissään eduskunnalle kiireellisimmäksi asiaksi.

Kyllä minä uskon, että tulevaisuudessa parannuksia ihan oikeasti kuitenkin saadaan aikaan. Ei kai niitä asioita piruuttaan hallitusohjelmaankaan kirjoiteta. Meiltä edustajilta vaaditaan tietty skarppiutta, jotta pidämme vahtia siitä, että hallitus näitä esityksiä alkaa myös konkreettisesti tuomaan – enkä minä olisi ollenkaan pahoillani, jos eduskunta myös tämän syksyn budjettikäsittelyssä näyttäisi kyntensä ja lisäisi jo nyt rahaa opiskelijoille.

Nykyiset oppositiopuolueet ovat innokkaasti nyt vaatimassa lisää opiskelijoille. Valmistuipa kokoomukseltakin näköjään oikein entisen opintotukiasioista vastanneen ministerin valmistelemana esitys opiskelijoiden aseman parantamiseksi.

On kuitenkin rehellisyyden nimissä huomattava, että lähes kaikki nykyiset oppositiopuolueet: kokoomus, vasemmistoliitto ja vihreät, olivat mukana kahdessa edellisessä hallituksessa. Tuolloin ei edellä mainittuja uudistuksia pitemmälle päästy. Eikä kokoomusministeriltä vastaavia esityksiä tullut kun nyt tulee oppositiosta. Eli sinnekin päin vaan terveisiä, että tekoja sanojen lisäksi kaivataan, ihan niin kuin hallitukseltakin!

(julkaistu kolumnina Tampereen opiskelijademarit Tasy ry:n Piirikairamo -lehdessä)