Asiaa, ei mielikuvia

Kolumnit

Taas on tullut seistyä kahdet villahousut jalassa kauppojen edessä juttelemassa ihmisten kanssa. Ihmisiä kiinnostavat asiat: kannetaan huolta siitä, että vanhustenkodeissa on liian vähän henkilöstöä ja kysellään, miten turvata lapsiperheiden toimeentulo. Lähetetään terveisiä perintöveron ja eläkkeensaajien varotuksen epäkohtien korjaamisesta. Ja joukkoliikennettäkin halutaan parantaa.

On ollut hyvä havaita, että juuri nämä ihmisiä askarruttavat asiat ovat niitä, jotka me demarit olemme kirjanneet tulevan kauden tavoitteisiimme – kaikki edellä mainitut ja monet muut tärkeät asiat.

Olemme myös varanneet rahoituksen näille parannuksille. Olemme valmiit satsaamaan tähän 2.4 miljardia ja sen olemme laskeneet realistiselta pohjalta. Viimeksi lupasimme vastaavia satsauksia reilu miljardin edestä – nyt ne on toteutettu.

Eroja puolueiden välillä on – niin kuin politiikassa pitääkin olla. Keskusta on varaamassa em. tarkoituksiin 1.5 miljardia ja Kokoomus vain yhden sellaisen. Olisi mukava, jos nämä yksilöidysti kertoisivat, miten mainitsemillaan summilla rahottaisivat moninaiset lupauksensa? Siitä ei keskustelua haluta käydä, sillä todellisuudessa tarvittavat summat Keskusta ja Kokoomus ovat käyttämässä
veronkevennyksiin.

Voisi kiteyttää, että nyt käydään arvovaalit. Haluammeko satsata palveluihin ja pienituloisten ihmisten auttamiseen vai veronkevennyksiin? Minusta kasvun hedelmistä tulee riittää jaettavaa kaikkein heikompiosaisille. Siihen tarvitaan ihan oikeata rahaa – ei mielikuvia.

Niitä mielikuviahan on riittänyt. Olisi surullista, jos vaalit ratkaistaisiin vain hokemalla pikkutaktisesti muutamaa slogania. Mutta haluavatko ihmiset asia- vai mielikuvavaalit? Vahva kenttägallup kertoo, että ehdottomasti asiasellaiset.

Mitäpä jos siinä tapauksessa alettaisiin puhua asiasta. Pistetään tavoitteet pöytään ja myös rahoitus niille. Äänestäjä ansaitsee realismia, ei “taivaanrannan maalausta”. Aloittaiskohan vaikka Kokoomus oman asiakampanjansa kertomalla, miten se aikoo nostaa naisten palkkoja kunnissa, kun tosiasiassa he eivät ole laskeneet rahoitusta tälle ohjelmissaan.

Intoa vaalikentille. Torkkukytkimet on nyt väännetty off-asentoon ja on täysi meno päällä. Nyt vietämme juhlavaaleja: 100 vuotta sitten käytiin ensimmäiset sellaiset. Ja niissä Sosialidemokraatit saivat työvoiton. Ääniä ei nyhjäisty tyhjästä, vaan agitoitiin väellä ja voimalla torpissa ja tehtailla.

Otetaan nyt samanlainen työvoitto. Vaalityö on mukavaa.

(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demarissa 31.1.2007)