Colosseum kaikumaan

Kolumnit

Ranskassa on kuohunut viime aikoina – ja ihan aiheellisesti. Siellä paikallinen konservatiivinen hallitus esittää, että pistetään vähän “terveitä joustoja” kehiin ja säädetään alle 26-vuotiaille kahden vuoden koeaika ennen työn vakinaistamista. Nuoret ja opiskelijat ovat barrikadeilla Sorbonnella.

Juu, tämähän on sitä oikeistolaista “työväenaatetta” aidoimmillaan: “työtä” uskotaan syntyvän sitä “väkeä” kyykyttämällä. Ainakin ranskalainen nuoriso saa tuntea nyt konkreettisesti tämän aatesuunnan todellisen karvan.

***

Lehdestä luin, että kotimaiset kokoomuslaisemme ovat lähdössä sankoin joukoin Roomaan “Euroopan kokoomuksen” kokoukseen. Jyrki Katainen vie joukkonsa eurooppalaisten konservatiiviveljien luo, mikä onkin iso porukka ja käyttää valtaa monessa maassa – myös siellä Ranskassa.

Onko tämä oppimatka, sitä en tiedä, mutta olisi kiva tietää, mitä mieltä kokoomus on näistä ranskalaisten aateveljiensä kaavailuista. Tällaisen pelin ei kai pitäisi vedellä niin Suomessa kuin Ranskassakaan: pätkätöitä lisätään ja nuorten työntekijöiden työehtoja heikennetään.

Siinä määrin ääni väristen nykykokoomus puhuu pätkätyöläisten oikeuksien puolesta, että luulisi, että Katainenkin karjaisisi oikean ison suomalaisen leijonankarjaisun ranskalaisille aateveljilleen siellä Rooman matkallaan. Pistä Jyrki nyt Colosseum kaikumaan ja kerro, ettei pätkätöiden edistäminen työväenporvareille käy!

***

Ihan vieraita nämä puheet eivät ole meilläkään. Muistammehan vain muutaman ajan takaa mm. Suomen yrittäjien puheenjohtajan Eero Lehden vaatimuksen samansuuntaisista uudistuksista.

On varmasti joitakin yhteiskuntatahoja, joille tämäntyyppinen kehitys työmarkkinoilla sopisi oikein hyvin. Ja moni näistä ristoeeejiipenttilöistä
varmasti mielellään näkisi, etteivät kaiken maailman sosialidemokraatit olisi tiellä, kun lähdettäisiin oikein urakalla joustelemaan työmarkkinoilla.

Mutta olemme me – siitä saavat olla varmoja.

Selvää on, että suunnan työmarkkinoilla tulee olla päinvastainen. Turhia pätkätöitä on karsittava ja pätkätöiden turvallisuutta parannettava. Tässä hyvää pohjaa on tehnyt selvityshenkilö Kirsti Palanko-Laaka, jonka selvityksessä tuodaan hyvin esiin tämän päivän ongelmat ja esitetään keinoja niiden ratkaisemiseksi.

Lähdetään yhdessä parantamaan pätkätyöläisten tilannetta tältä pohjalta. Jyrkikin voisi Roomassa heittää kolikon Fontana di Treviin ja toivoa
vahvistusta liikkeensä uudelle työväenhenkisyydelle. Tervetuloa mukaan työhön pätkätyöläisten ja työelämän turvallisuuden puolesta.

(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demarissa 23.3.2006