Ei Mörön aika

Kolumnit

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta nojaa veroihin. Veroja ei toki tarvitse rakastaa niin kuin eräs ruotsalainen kansanedustaja kerran sanoi, mutta ne kannattaa kyllä hyväksyä. Kannattaa muistaa, että verothan eivät oikeastaan ole meiltä pois – ne ovat vaan sijoitus yhteiseen toimintaan. Kenenkään rahat eivät riitä siihen, että saa tiet auratuksi, yhteiskunnan rauhalliseksi ja turvalliseksi tai oman toimeentulonsa turvattua yllättävän onnettomuuden iskettyä.

Veroista on paljon viime aikoina puhuttu – ainahan verot puhututtavat! Verokilpailu-sana tuntuu olevan sellainen mörkö, joka hiippailee nurkissamme pysyvästi vaikkei sille tilastotietojen tai monien yliopistollisten tutkimusten perusteella olekaan mitään todistetta.

Ehkäpä meidän onkin nyt korkea aika sytyttää valot ja karkottaa koko peikko. Ehkäpä meidän on syytä tunnustaa – uskoa taloustieteilijöitä – se asia, että eivät ne pääomat karkaa vaikka niitä hieman verottaakin.

On huutava vääryys, että hieman ylitöitä tekevä keskituloinen maksaa suuremman osuuden veroja kuin Nokian optiomiljonääri. Se ei kerta kaikkiaan istu ihmisten oikeustajuun.

Verokeskustelussa voisi esille heittää taas ajatuksen: Olisiko aika luopua vuonna 1993 käyttöönotetusta eriytetystä verojärjestelmästä – kun ei se verokilpailupeikko tullutkaan – ja ruveta taas kohtelemaan pääomatuloja ja ansiotuloja yhdenmukaisemmin. Ylimpiin pääomatuloihin tulisi
näin progressiota ja ankarampaa verotusta samalla kuin alempien ansiotulojen verotus kevenisi. Ja samalla tietty huomioitaisiin myös mm. muiden pienten tulojen kuin vain ansiotulojen kevennys.

Tällä uudistuksella palautettaisiin verotuksen uudelleenjakava vaikutus aikaisemmalle tasolle. Tuloerojen kasvu pysähtyisi. Norjassa vastaavaan uudistukseen ryhdyttiin, kun havaittiin että eniten tienaavan väenosan veroaste oli peräti laskenut reilun 10 vuoden aikana, kun alemmissa tuloluokissa veroaste on noussut.

Nyt on poliittisen rohkeuden aika, ei mörön aika.

(julkaistu kolumnina Pirkanmaan Sanomissa 1.2.2007)