HALLITUS JA JAKOVAARA

Kolumnit

Poliittinen säätiedotus lupaa kuumaa jatkoonkin. Tällä viikolla saamme tietää, millaisen pohjan budjettiesitykselle  valtiovarainministeri tekee. Tätä kirjoittaessa sen sisältö ei ole vielä tiedossa.

 Tähän astiset hallituksen arvovalinnat ovat olleet epäreiluja ja eriarvoisuutta lisääviä. Veronkevennyksiä kaikkein hyväosaisimmille on riittänyt, mutta raha on sen sijaan aina ”loppunut” siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt parantaa heikompiosaisten asemaa. Valitettavan tuttu tarina istuvan hallituksen jo kolmesta budjetista.

 Odotukset ovat joka kesän lopussa olleet korkealla, kun myös hallituspuolueista ollaan ennen budjettiriihtä esitetty vaatimuksia esimerkiksi sosiaaliturvan indeksileikkausten lopettamiseksi. On vaadittu toimia muun muassa eläkkeensaajien aseman parantamiseksi. Pettymys on ollut iso, kun katetta puheille ei ole löytynyt, kun tekojen paikka on tullut. 

 Vieläkään emme ole nähneet toimia eläkeläisköyhyyden torjumiseksi, vaikka niitä päähallituspuolueen puheissa jo kolme kesää ollaan vaadittu. Päin vastoin, indeksileikkauksia on jatkettu. Lunastaisivatko hallituspuolueet puheensa nyt vihdoin neljännellä kerralla vai jatkuvatko indeksileikkaukset edelleen? 

 On mielenkiintoista, että taas näin budjettiriihen alla puhutaan ”jakovaarasta”. Sillä halutaan varoittaa, ettei ”löysään” budjettiin ole varaa. Tämän hetkisen kolmen vuoden näytön perusteella sanoisin kuitenkin, että hallitus itsessään on jakovaara. Sillä on nimittäin ollut varaa jakaa anteliaasti veronkevennyksiä miljoonaperijöille, varakkaammille apteekkareille ja suurmetsänomistajille. 

 Joten katsotaan, miten käy tällä kerralla. Eläkkeensaajien keskusliiton tiedotteen otsikko budjetin alla  kysyy hyvän kysymyksen: olisiko jo lopultakin eläkkeensaajien aika?

 

Pia Viitanen

Kansanedustaja

Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Ps. Kirjoitin tämän Demokraatin Opposition ääni-palstalle sunnuntaina 5.7. Tuolloin hallituksen budjettiesitys ei ollut vielä tiedossa.

Nyt on – ja valitettavasti taas kävi niin, että budjetti on kireä köyhille ja löysä rikkaille…