Tilaaja-tuottajamalli kehitettiin, jotta yhteisiä julkisia varoja käytettäisiin vieläkin tehokkaammin ja jotta yhteiset julkiset palvelut – ne jotka kunnat on velvoitettu kuntalaisille takaamaan – pelaisivat vieläkin laadukkaammin.
Me demaritkin olimme mukana tätä uutta mallia kehittämässä – edellä mainituin periaattein. Nyt meidän on kuitenkin sanouduttava irti kokoomuksen ja vihreiden muodostaman XL-ryhmän toiminnasta, koska XL-ryhmä on ruvennut järjestelmällisesti käyttämään tilaaja-tuottajamallia ideologiseen ulkoistamiseen.
Tällä hetkellä päällimmäisenä esityslistalla on viime valtuuston kokouksessa pöydälle jätetty esitys Tampereen tietotekniikkakeskuksen myynnistä. TIO:n 156 työntekijää varmasti ymmärrettävästi kylmää tulevaisuus ja epävarmalta se näyttää myös TIO:n asiakkaiden – kaikkien meidän tamperelaisten vinkkelistä katsottuna.
Tietotekniikkapalvelut ovat strategisesti merkittäviä tukipalveluita, joita ilman mitään palveluita ei voida järkevästi tuottaa. Ilman toimivaa tietotekniikkaa ei toimi koulut, ei kirjastot, ei terveyskeskus eikä sairaala.
Kun XL-ryhmältä suoraan kysyy paljonko säästöjä tässä sitten olisi odotettavissa, on suusanallinen noin-vastaus viisi miljoonaa. Mutta mitä ihmettä? TIO:han tuottaa kaupungille viisi miljoonaa vuodessa? Mitä säästöä plus-minus-nolla nyt sitten muka on?
Pikemminkin on pelättävissä, että mitään säästöjä TIO:n myymisestä ei pitemmällä tähtäimellä saavuteta. Julkinen toimija vaan pelataan ulos ja pörssiyhtiöiden saalistus alkaa. Tämä ilmiö on tuttu monesta kunnasta mm. sosiaali- ja terveyspuolelta tai siivouspalveluista.
Eikä tässä vielä kaikki. Myös Infraa ollaan kovaa vauhtia ulkoistamassa. Tässä vaiheessa XL-ryhmä puhuu vasta ”selvittämisestä”, mutta jos ollaan näin ideologisesti liikenteessä niin ulkoistaminenhan se on vääjäämättä ainoa lopulta jäljelle jäävä ”järkeväksi” tituleerattu vaihtoehto. Se on tässä jo nähty.
1800-luvulla näkymättömän käden ja taloustieteen isän Adam Smithin ihanne oli yövartijavaltio. Tämä valtio ylläpiti poliisitoimen, armeijan – ja kruunun tiet. Nyt valtio on pistämässä lyhytnäköisesti lihoiksi Destian ja Tampereen kaupunki taas pyrkii yksityistämisen mallikaupungiksi laittamalla oman kadunrakentamisensa myyntiin. No, ei tässä vielä mitään. Saksassahan myydään jo järviä eniten tarjoavalle. Hurlumhei ja onnea! Koskahan täällä joku neropatti saa päähänsä myydä Näsi- ja Pyhäjärven?
Vähän hirvittää, mihin tämä maailma on meillä ja muualla menossa. Pelottava on myös apulaispormestari Järvelän ajatus Vuoreksen yksityisestä peruskoulusta. Suomessahan on sallittu erityisluvalla yksityisiä peruskouluja, jos näissä on noudatettu jotain erityispedagogiikkaa.
Nyt kuitenkin ollaan perustamassa yksityistä peruskoulua ihan vain sen itsensä vuoksi ”sparraamaan” julkisia kouluja.
Meidän erinomaiset peruskoulumme eivät tarvitse mitään sparrausta. Opetus- ja muu henkilökunta siellä varmasti tekee töitä yllin kyllin näillä riittämättömillä resursseilla.
Juuri riittämättömistä resursseista nimittäin on kyse. Ensin valtio ei anna kunnille tarpeeksi rahaa tuottaa julkisia palveluja ja sitten niiden tuottaminen ulkoistetaan.
Hölmöläisen touhua.
On se kumma juttu, miten ihan järkevä halu pistää kunnan itsetuottamat palvelut etusijalle yksityisiin nähden, jos se maksaa yhtä paljon, tuomitaan ideologiseksi, mutta oikeistalainen yksityistämisinto taas on vain ”järkevää taloudenpitoa” eikä mitään politiikkaa.
Ei se tietenkään niin ole. Mutta retoriikallakin tässä yritetään paljon myydä. Pitäisikö näin tamperelaisittain sanoa: jo riittää, kaikkea sentään ei pidä myyrä!
(julkaistu JHL249:n jäsenlehdessä marraskuussa 2009)
Jaa tämä artikkeli