Innostava projekti

Kolumnit

Minua pyydettiin tällä viikolla kommentoimaan Aamulehteen väitteitä, joiden mukaan ”suuren valtion projektin tilalle on tullut kilpailuvaltioideologia ja markkinavaltio, joka on kokoomuksen projekti” ja siten ”SDP:llä ole suurta projektia, joka innostaisi”.

No, tätä kokoomuksen ”kilpailu- ja markkinavaltioideologiaa” olemme nähneet ihan konkreettisesti neljä viimeistä vuotta, kun oikeistohallitus on sitä parhaansa mukaan toteuttanut. Ja tulokset näkyvät.

Rahan puute ja ulkoistamisvimma eriarvoistavat kuntien palveluja. Samaan aikaan, kun hallitus kertoo talouspolitiikkansa olevan ”menestystarina”, kuulemme, että Suomessa on ennätysmäärä köyhiä. Aimo askelia on otettu kohti tasaveroa – jo nyt, ihan ilman Hetemäen tulevaisuusvisiotakin, joka olisi vain nykyisen veropolitiikan osa numero kaksi.

Senkin näimme, kun kokoomuksen Jyrki Katainen otti Kreikka-päätöksen yhteydessä ”niskalenkin” markkinavoimista. Epäilin aluksi, että laji olisi baletti, mutta se taisikin olla tämän päivän ”suuren projektin” mukainen niskalenkki: oikein ”kilpailu- ja markkinavaltioideologinen niskalenkki”! Ja kansa maksaa.

***

Puheet kovenevat koko ajan. Elinkeinoelämän puolelta kuuluu vaateita milloin eläkeiän pakkonostosta, milloin lomien leikkauksista. Kas nämähän kun taitavat olla ainoita keinoja ”kannustaa” ihmisiä jaksamaan työelämässä pidempään.

Vuorineuvososastolta tiedetään, että suorastaan kaikki kuntien palvelut tulee ulkoistaa – siitäkin huolimatta, että on osoitettu, että ulkoistetut terveyspalvelut tulevat usein jopa kalliimmiksi, kuin kunnan itsensä järjestämät.

Hei, olemmeko me nyt ihan tosissamme purematta nielemässä näitä ”ainoita totuuksia” markkinoiden kaikkivoipaisuudesta?

Voisiko se suuri tarina, mitä nyt tarvitaan, ollakin perustaltaan se sama, minkä pohjalta kansanliikkeemme syntyi? Enemmän työtä, vähemmän puutetta. Kaikille ihmisarvo rahapussiin katsomatta. Inhimillisempää työelämää.

SDP on tehnyt paljon tulevaisuuslinjauksia näiden periaatteiden pohjalta. Konkretiaa löytyy vaihtoehtobudjetistamme tai yhdeksän kohdan työelämän kehittämispaperistamme. Ja arvokeskustelua löytyy vaikkapa mainiosta Hämeenlinnan puoluekokouksen ”Ei vain leivästä – kohti henkistä hyvinvointia” – linjauksesta. Se on mitä nykyaikaisin vastaus siihen, miten säilyä ehjänä tässä kiire-, kilpailu- ja suorituspainemaailmassa.

Tässä aineksia tämän päivän ”suurelle projektille”.

Sitä paitsi jos SDP:n suuri projekti jaksaa innostaa jopa Jyrki Kataista niin paljon, että mainostoimisto saa hänet pukeutumaan työväen haalareihin, niin täytyyhän siinä olla jotakin itua!

Nyt koittaa uusi vuosi. Sitä odottaa aina uteliaana. Onnea ja intohimoa kaikille tärkeään vaalivuoteen.

(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demarissa joulukuussa 2010)