Jo riittää!

Kolumnit

Kyllä kylmää. UPM-Kymmene saneeraa väkeä pihalle tuhatmäärin. Tämä nykyajan ahneuden maailmanhenki, jota kvartaalitaloudeksikin hienosti kutsutaan, on mieletön. Toimihenkilöunionin tuore mainoskampanja on enemmän kuin kuvaava: siinä mietitään, että ennen vanhaan kun firmalla meni huonosti, vähennettiin väkeä. Nyt, kun firmalla menee hyvin, ratkaisu on sama: vähennetään väkeä!

Enää ei riitä, että firma on kannattava. Nyt eletään pörssipäivien ja kvartaalien sanelemilla ehdoilla. Ja niihin ehtoihin kuuluu, että pääoma
asettaa aina vain suurempia tuottovaatimuksia. Viiden kuuden prosentin voitto ei riitä, täytyy olla kymmenen, kohta varmaan sata, kun mikään ei tunnu riittävän. Ja taas lähtee satoja perheenäitejä ja -isiä kortistoon, jotta sijoittajien salkku pulskistuisi kivasti.

Odottaisin yrityksiltä tiettyä yhteiskuntavastuuta. Suomessa emme voi kilpailla poljetuilla palkoilla tai olemattomalla verotuksella. Mutta meillä on
koulutettua työvoimaa, korkeaa osaamista, turvallinen toimintaympäristö, terveydenhuoltojärjestelmä ja sosiaaliturvasysteemit: seikat, joiden avulla meistä on tullut yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista.

Haaste kuuluu: miten hallita globalisaatiota ihmisten asettamin pelisäännöin niin, että kaikki ei pyöri vain pääoman ehdoilla; että sijoittumiskilpailussa ratkaisee muutkin arvot, kuin vain maksimaalinen voitontavoittelu.

Täytyy sanoa: jo riittää. Ihmiskunnan täytyy tuohtua sen verran, että yhteisesti tehdään pelisääntöjä vapaasti jyllääville markkinavoimille.
Politiikan rooli ei voi olla vain sopeutujan rooli.

Hurjaan tilanteeseen etsitään myös ensiapua: hallituksessa ja eduskunnassa rakennetaan kriisitoimia ja kartoitetaan apumahdollisuuksia työnsä menettäville ihmisille ja irtisanomisista kärsiville alueille. Ratkaisut, joilla jokin aika sitten parannettiin muutosturvaa, ovat nyt enemmän kuin tarpeen. UPM:ltä on edellytettävä, että yt-menettelyssä etsitään aidosti keinoja, joilla lopullinen irtisanottavien määrä vähenisi selvästi.

(julkaistu kolumnina Pirkanmaan Sanomissa 15.3.2006)