Kolumni: ARJEN TÄRKEÄT ASIAT

Kolumnit

Minulla on ollut ilo heti syksyn aluksi saada muutama mukava vierasryhmä eduskuntaan. Yhdessä ollaan taloa kierretty ja politiikkaakin puhuttu. Näiden, ja kesän aikana käymieni keskustelujen kautta olen saanut taas viisaita terveisiä tulevalle eduskunnan syksylle. Arkiset jokapäiväisen elämän kannalta tärkeät asiat puhututtavat: toimeentulo, sote-epäilyt, vanhusten hoivan tilanne, lasten hyvinvointi. Tärkeitä teemoja.

Ensi viikolla puhutaan budjetista. On aiheellista kysyä, miksi edelleen leikataan indeksijäädytysten kautta mm. eläkkeitä. Moni kertoo huolissaan, että pienestä työeläkkeestä jää entistä vähemmän käteen leikkausten ja kasvavien lääkekulujen myötä. Se ei ole oikein.

Kysymyksiä tulee myös hallituksen aikeista heikentää työtekijöiden irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. On vaikea nähdä, miten potkujen annon helpottamisella, tulisi lisää työtä. Palkansaajajärjestöt opettajista sairaanhoitajiin ovat vastustaneet esitystä. Hallituksen ei pidä olla nyt riidanhaastaja. Sen olisi viisasta peruuttaa esitys. Olemme nähneet ikäviä näyttöjä tästä aihepiiristä aiemminkin: pakkolakiuhkailut, joiden seurauksena mm. leikattiin julkisen puolen työntekijöiden lomarahoja, leikkauksia työttömyysturvaan ja ns. ”aktiivimalli”, jossa ihmistä, joka aktiivisesta työnhausta huolimatta ei saa työtä, rankaistaan työttömyysturvan leikkauksella.

Siitä suuresta ”norsusta”: Sotesta, en tässä yhteydessä kirjoita muuta, kun että toivon sydämestäni, että hallituksen esittämässä muodossa se ei menisi läpi. Vaikka nykyisin on vaikea ennustaa huomista politiikan kiemuroissa, vahvasti arvelen, että näemme vielä monta vaihetta tässä Sote-sopassa.

Haastetta siis riittää, myös Tampereella, jossa jälleen mietitään, miten taloutta saataisiin tasapainoon. Siitä olen tyytyväinen, että pohjaesityksistä poistettiin heikennykset omaishoidon tukeen eikä lähdetty suurentamaan ryhmäkokoja päivähoidossa ja kouluissa. Oikein. Oli myös välttämätöntä, että kouluverkkoesitystä ei sellaisenaan nielty – pormestariohjelman mukaisesti pienten lasten oikeus lähipäiväkotiin ja lähikouluun ekoilla luokilla on turvattava. On hyvä, että olemme saaneet paljon palautetta vanhemmilta.

Näyttää siis siltä, että kuuma kesä saa jatkokseen poliittisesti kuuman syksyn ja talven. Ei muuta kuin tartutaan toimeen – ja periksi ei anneta.

Tamperelainen 12092018