Kulttuuri on hyvä ystävämme

Kolumnit,Yleinen

HYVÄ YSTÄVÄMME

Taide ja kulttuuri ovat hyviä ystäviämme. Niiden kokeminen ja tekeminen vahvistaa henkistä hyvinvointia ja terveyttä, ja antaa hyviä eväitä elämään.

Kulttuurilla on iso merkitys myös työllistäjänä ja se on merkittävä osa elinkeinoelämää. Esimerkiksi Pirkanmaalla festivaaleilla ja kulttuurikohteissa kävi Pirfestin muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan 2,5 miljoonaa kävijää, jotka toivat alueellemme yli 200 miljoonaa euroa.

Pirkanmaa on vahva kulttuurimaakunta. Synkän pilven tuo teattereiden, orkesterien ja museoiden valtionosuusuudistus -työryhmän esitys, joka sisältää ison uhan alueellemme ja koko kansalliselle kulttuurielämälle. Tampereen Työväen Teatterin rahoitusta haluttaisiin leikata 2 miljoonalla, eikä enää tunnustettaisi sen asemaa kansallisena näyttämönä.

Esitys on kohtuuton. Työväen teatteri on Pirkanmaan suurin kulttuurilaitos, ja se saa yleisönsä kaikkialta Suomesta. Sillä on laaja yhteistyöverkosto ja se on iso työllistäjä. Esitys johtaisi irtisanomisiin ja jopa suuren näyttämön sulkemiseen. Välillisesti tämä ajaisi alas myös laajemmin alueemme kulttuurielämää.

Hienoa, että Työväen Teatterin ystävät meillä ja muualla ovat lähteneet tukemaan teatteria. Tukea tulee yleisöltä, alueemme muilta kulttuuritoimijoilta ja elinkeinoelämältä. Myös Pirkanmaan kansanedustajat ovat ilmaisseet tukensa ja teemme työtä eduskunnassa asian puolesta.

On tärkeää miettiä, miten taidelaitosten valtionosuusjärjestelmää voidaan parantaa niin, että useampi toimija pääsisi siitä osalliseksi. Mutta sitä ei saa tehdä ajamalla alas yhtä hienoa kansallista menestystarinaa. Uudistuksen yhteydessä on rahoitusta lisättävä, muutoin jälki ei ole kestävä.

Kulttuurin rahoitus on vaatimatonta mittaluokkaa; valtion budjetista 0,86 %. Asiaa voi havainnollistaa ajattelemalla, että jos budjetti olisi rantapallo, niin kulttuurin osuus siitä olisi pingispallon kokoinen. Vaikka koko pingispallo vedettäisiin rantapallosta pois, ei se palloa pelastaisi – päin vastoin: siitä lähtisi ilmat.

Nyt on aika vaikuttaa. Turvataan kulttuurin rahoitus ja pelastetaan rakas Työväen teatterimme.

Tamperelainen 14.2.2018

 

Tamperelainen -kolumni: kulttuuri on hyvä ystävämme