Kummallinen tunneli

Kolumnit

Näinä aikoina kuulemme liian usein surullisia irtisanomisuutisia. Kun ajat ovat vaikeat, on ihmisten luottamusta tulevaisuuteen vahvistettava.

Tähän harvinaisen huono vastaus on, että lisätään turvattomuutta entisestään. Näitäkin puheenvuoroja valitettavasti kuullaan nyt ihan liikaa. Sen, että joku pienyrittäjäliiton puheenjohtaja kertoo, että koko irtisanomissuoja pitäisi poistaa, voi vielä sivuuttaa eräänlaisena ”hyvääpäivääjanäkemiin” – tasoisena rimanalituksena. Mutta kun pääministeripuolue alkaa heittää vastaavantyyppisiä kannanottoja, alkaa jo ihmetyttää.

Edellisellä viikolla Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja esitteli toiveitaan työttömyysturvan ehtojen tiukentamisesta Ruotsin tapaan – eli työttömyysturvan leikkaamisesta. Seuraavalla viikolla kokoomuksen puoluevaltuusto linjasi, että sairaspäiväläisiltä pitää viedä palkkaa pois, kun Ruotsissakin on näin tehty.

Kokoomus haluaa nyt taantua menneisyyteen, jolloin työntekijöillä ei juuri turvaa ollut. Taitaa käydä niin, että kokoomus ”uudistajana” alkaa olla jo saman tason tsoukki, kun kokoomus ”työväenpuolueenakin”.

Kokoomus muuten vaati hiljan myös yhteisöveron laskua Ruotsin tapaan ja vastusti rahoitusmarkkinaveron edistämistä, koska Ruotsikaan ei halua sitä edistää. Minkä ihmeen pimeän tunnelin kokoomus on rakentanut, jota pitkin erilaiset oikeistolaiset ajatukset kantautuvat lähes päivittäin lahden yli Ruotsista?

Kun tätä katsoo, saa kyllä lisäperusteluja sille, miksi Tampereella me demarit vastustamme tunnelirakentamista!

***

Turvattomuuden ja epävarmuuden lisäämisen sijaan nyt on tehtävä kaikki työllisyyden edistämiseksi ja niiden ihmisten auttamiseksi, jotka joutuvat työttömiksi. On hienoa, että ministeri Lauri Ihalainen käytti tästä vahvan puheenvuoron eduskunnan kyselytunnilla.

Rakennemuutospaikkakunnat tarvitsevat tukea ja työllisyysmäärärahoja on oltava riittävästi. Tarvitaan valmiutta lisätä työllisyystoimia tilanteen vaatiessa.

Kaiken kaikkiaan on tärkeää, että hallitus nyt edistää työllisyyttä budjetillaan monin tavoin ja toteuttaa mm. nuorisotakuun. Ketään nuorta jätetä oman onnensa nojaan. Tämä on oikein.

***

Tällä viikolla käsittelemme välikysymystä kuntauudistuksesta. Myös Keskusta on puhunut ja esitellyt mallinsa, jossa maakunnat hoitaisivat isoimmat palvelutehtävät sekä pääosan kuntayhtymien nykyisistä tehtävistä.

Uutisten mukaan Keskustan mallia lanseeratessaan ”puheenjohtaja Sipilä viittasi tutkimukseen, jonka mukaan huoltosuhdeongelma ei ratkea julkisuudessa olleella 70 kunnan mallilla, vaan kuntien määrä pitäisi supistaa 20:een.

  • Käytännössä tämä on sama mitä keskusta esittää maakuntamallillaan”, totesi Sipilä.

Summa summarum: Keskustan suurkuntahanke jättäisi siis jäljelle vain 20 suurkuntaa, joita maakunniksi kutsuttaisiin!