Leijonia ja puhuvia jäniksiä

Kolumnit

Jokin aika sitten huomasin, etten ollut enää nähnyt “poliittisia unia”, mitä kiireisen kevään aikana tuli katseltua miltei joka yö. Ilmeisesti kesän rauhallisemmat ajat tulivat tarpeeseen. Tämä ei tarkoita, ettenkö edelleenkin näkisi vähän oudohkoja unia: viimeksi juttelin puhuvalle jänikselle, joka sitten yht’äkkiä muutti itsensä hevoseksi!

Pohtiessani selitystä tälle eläimelliselle unelle mieleen tuli vasta sovittu maatalousratkaisu, jossa ympäristö- ja eläinsuojeluvaatimukset tiukentuvat, mikä on tärkeä asia. Ehkäpä tämäkin uni oli lopulta siis poliittinen sellainen, vaikka eläiminä olivatkin jänikset ja hevoset – eivät aasit (tämä menköön kesäisen itseironian piikkiin).

Kotikaupunkimme Tampere on hieno kesäkaupunki. Täältä löytyy kulttuuria, liikuntaa, hienoja ihmisiä ja mitä komeimpia kesämaisemia. Tampere on vetovoimainen ja sen imago on korkealla. Viimeisimpien selvitysten mukaan Tampereen seutukunta oli suurin muuttovoittaja.

On hienoa, kun tänne muuttaa uutta väkeä. Tampere on osaajien ja nuorten leijonien kaupunki: vahva koulutus-, tutkimus- ja osaamiskeskus. Hyvä.

Samaan aikaan on huolehdittava, että Tampere on yhtä hyvin vähän iäkkäämpienkin leijonien kaupunki. Niiden ihmisten kaupunki, jotka sitkeällä työllä rakensivat tämän päivän hyvinvoinnin pohjan. Seniorikansalaistemme palveluiden on oltava kunnossa. Oma työharjoitteluni Koukkuniemessä viime Elokuussa opetti paljon. Ja varmasti me valtuutetut opimme paljon, kun eteemme karahtivat säälimättömät tiedot henkilöstövajeesta siellä. Nyt tämä asia saadaan parempaan kuntoon. Mutta tämänkin jälkeen paljon tehtävää riittää ikä-ihmisten palvelujen suhteen.

Ja täytyy Tampereen olla myös pikkuleijonien kaupunki. Yhtä lailla on satsattava siihen, että pikkupirpanoiden palvelut; päiväkodit ja koulut, ovat kunnossa.

Valtion budjettiesityksellä vaikutetaan siihen, miten kunnissa riittää voimavaroja palvelujen tuottamiseen. Nyt esityksessä on tärkeitä lisärahoja, joilla kuntatalous vahvistuu liki 500 miljoonalla. Lisäksi tuleva laki kuntien palvelu- ja rakenneuudistuksesta sisältää kasvukeskuksille ja ympäryskunnille velvoitteen miettiä yhdessä, miten parhaiten järjestää alueen maankäyttö-, liikenne- ja asumiskysymykset sekä palvelut.

Näillä toimilla valtio osaltaan viestittää siitä, kuinka tärkeää on, että kuntien palvelut voidaan turvata jatkossakin. Tampereella pitää riittää pörinää ja vilkasta leijonanmurinaa tulevaisuudessakin.

(julkaistu kolumina Tamperelainen-lehdessä 9.8.2006)