Lukeminen kannattaa aina

Kolumnit

Kesällä on ollut mahdollisuus hengähtää ja tehdä kaikkea sellaista, mihin normaalisti ei ole kylliksi aikaa. Jostain syystä tänä kesänä minuun iski kova siivousvimma, ja nyt on vaatehuone siivottu, tavaroita järjestelty ja paperipinokaaoksia laitettu tolalleen.

Erityisen kivaa on ollut, kun vanhemmilleni on tullut uusi pikkukissa. Parhaillaan on meneillään nimen keksintä, mikä onkin sitten visaisempi juttu: Nikke, Zorro, Nipsu, Miu, Nöpö, Nippe … mikä ihme nimeksi supersöpölle pikkupörrölle? Tähän mennessä se on ollut vain “pikku-kissa”, mutta ehkä vähän persoonallisempi nimi olisi kuitenkin poikaa.

Mukavan tutinan kesään on tuonut myös viimeisen Harry Potter -kirjan odotus. Kävin jo varaamassa sen kirjakaupasta. Seitsemältä aamulla kuulemma ilmestymispäivänä saa hakea. Vaikken ihan aio kirjakaupan edessä yöpyä tai telttaa pystyttää odotellessa, niin veikkaanpa, että aika aikaisin meillekin tuo kirja haetaan. On se vaan niin jännittävään kohtaan jäänyt ja muutenkin on pakko saada tietää, miten tämä kiehtova tarina tulee päättymään.

***

Omia mielikirjojani ovat paitsi mainitut Potterit, myös Väinö Linnan iki-ihanat klassikot. Siksi olinkin iloinen, kun minulle tuli kesän alussa mahdollisuus avata Työväen keskusmuseon Väinö Linna-näyttely.

Linna oli jo pienestä pojasta asti aktiivinen lukija. Hänelle varmasti kunnan kirjasto oli yksi parhaita ystäviä. Tänä päivänäkään ei voi liikaa korostaa lukemisen tärkeyttä. Toivottavasti niin lasten kuin aikuistenkin ilo ja elämys voisi edelleen olla kirja, vaikka elämmekin eräänlaista tietokoneiden ja pleikkarien kultakautta.

Ihmisillä tulisi olla tänä päivänä riittävästi aikaa kulttuurille, kirjoille ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitoon. Työväen sivistysliiton puheenjohtajana ja
eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtajana olen joskus huolissani yhä hektisemmäksi käyvästä yhteiskunnastamme: kulttuuri ja sivistys eivät saa olla vain ammattilaisten heiniä. Jos näin on, niin jäämme kenties vaille seuraavaa Väinö Linnaa.

Linnanäyttely on muuten erinomainen kesävinkki, missä poiketa. Itse vein sinne helsinkiläisen serkkuni, ja loppuilta menikin pohdiskellessa itse kunkin lempihahmoja tai samaistumiskohteita Tuntemattomassa sotilaassa tai Pohjantähdessä. Minun suosikeitani niissä ovat Hietanen ja Kivivuoren Janne.

***

Vaikka keskikesän uutisotsikot usein ovat muuta, kuin päivän politiikkaa, kuulimme jokin aika sitten, että nyt myös naisten inflaatio on isompi kuin miesten. Enää ei siis riitä, että naisten palkkaeuro on 80 senttiä, nyt myös naisten suosimien tuotteiden hinnat nousevat nopeammin kuin miesten vastaavien.

Tämä palautti taas mieleen syksyn tärkeän kysymyksen palkkatasa-arvon edistämisestä. Olisi tosi tärkeää, että matalapalkkaisten naisvaltaisten alojen palkkoja voitaisiin nostaa. Melko tuoreen kyselynkin mukaan suurin osa suomalaisista piti hallituksen tulo- ja veroremontin tärkeimpänä toimena naisvaltaisten alojen palkankorotuksia.

Vaikka kyseessä on työmarkkina-asia, tarvitaan julkisten alojen osalta myös valtion toimia korotusten rahoittamiseksi. Toimeen on tartuttava myös paikallisesti kunnissa. Tampereellakin tarvitaan budjettiin lisää rahaa tähän tarkoitukseen, mitä oma valtuustoryhmäni jo keväällä esittikin. Vielä se ei mennyt läpi, mutta toivotaan, että syksy parantaisi tilannetta. Vaikeaa on kunnissa nimittäin palkkoja korottaa, jos niihin ei ole rahaa varattuna.

(julkaistu Hervannan Sanomissa kolumnina 18.7.2007)