Merkkejä ilmassa

Kolumnit

Kesälomareissu tuli tehtyä kauniiseen Pariisiin. Huomasimme, että kaupunki oli ottanut käyttöön city-polkupyörät eli systeemin, jossa pyörän pystyi ottamaan lainakäyttöön ja sitten palauttamaan takaisin.

Myös muita ympäristöhavaintoja teimme. Hotelleissa oli alettu siirtyä energialamppuihin ja pienimmänkin elintarvikekaupan valikoimiin nämä lamput kuuluivat.

Energialamput ovat hyvä esimerkki pienestä ja kannattavasta operaatiosta, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ne kuluttavat vain neljänneksen hehkulampun vaatimasta sähköstä. Vaikka energialamppu kaupasta ostettuna sillä hetkellä maksaa enemmän, maksaa se pian hintansa takaisin ja alkaa tuottaa säästöä sähkölaskun pienentyessä.

Australia ja Kanada ovat ilmoittaneet lopettavansa hehkulamppujen myynnin lähivuosina. Jos koko muu maailma tekisi tämän saman, voitaisiin sulkea 270 hiilivoimalaa.

Esimerkkiä on seurattava myös muualla. Suomessakin tulisi jo tässä vaiheessa olla selvää, että valtio ja kunnat virastoissaan siirtyisivät käyttämään energialamppuja – ja samaan aikaan edistettäisiin koko yhteiskunnan siirtymistä pois hehkulampuista.

Maailmalla on siirryttävä nopeaan tahtiin ihan uuteen ilmastoajatteluun. Ilmastonmuutos tulee päivä päivältä isommaksi ongelmaksi ja jokainen lykätty toimenpide tarkoittaa isompaa päästöjen leikkaustarvetta tulevaisuudessa. Nyt kannattaa pikaisesti tehdä kaikki, mikä helposti ja vapaaehtoisesti on tehtävissä, jottei tulevaisuuden näkymä olisi vain pelkkää rajua pakkoa.

Tietoisuus ilmastonmuutoksesta kasvaa koko ajan. Olemme varmempia, että isoja toimia tarvitaan pian. Keskustelemme joukkoliikenteen parantamisesta, mutta Tampereella oman valtuustoryhmäni esitys lippujen hintojen alentamisesta ei ole mennyt läpi. Minusta hyvä tavoite olisi, että lyhyellä aikavälillä isoissa kaupungeissa lippujen hinnat laskettaisiin puoleen.

Mutta voipi olla, että jo viiden vuoden kuluttua tämä ajatus tuntuu vanhanaikaiselta ja pliisulta. Silloin kenties jo tiedämme, että ilmastomuutos vaatii, että joukkoliikenteen tulee olla maksutonta. Saa nähdä, mutta merkit ovat ilmassa.

(julkaistu Pirkanmaan Sanomissa kolumnina 26.7.2007