Missä pää ja häntä?

Kolumnit

Olen ollut ihmeissäni hallituksen energiaverouudistuksesta.  Se on ollut aikamoinen show harhaanjohtavine laskelmineen.  Lopputulos on hämmentävä: ”vihreä” energiaverouudistus lisää hiilidioksidipäästöjä, kun maakaasua korvataan hiilellä ja turpeella.

Meillä Tampereella ja Pirkanmaalla kaukolämpöä tuotetaan maakaasulla ja ongelma tiedetään. Hallituksen ”fantastinen” vihreä verouudistus onkin ympäristöystävällisyydessään musta. Ja synkänvärinen se on myös vaikutuksiltaan ihmisten rahapussiin. Asumisen hinta nousee: vastikkeet nousevat ja vuokrannousupaineet lisääntyvät entisestään.

Alunperinhän hallitus päätti tehdä korotuksen energiaveroon korvatakseen sitä rahaa, mikä menetettiin, kun hallitus poisti työnantajien kelamaksun. Tämä operaatio tulee maksamaan kotitalouksille puolisen miljardia.

Asukas Tesomalla tai Hervannassa tuskin hurraten maksaa tämän hallituksen lahjan elinkeinoelämälle.

Muutenkin verolinjat ovat tällä hetkellä huolestuttavia. Valtion tulovero on nykyisin ainoa vero, joka määräytyy veronmaksukyvyn mukaan. Muu verotus on käytännössä tasaveroa: samansuuruista kaikille, oli maksaja sitten pienituloinen eläkkeensaaja tai isotuloinen johtaja.

Nyt energiaveroja nostetaan, kunnat rahapulassa nostavat veroprosenttejaan ja samaan aikaan valtion tuloveroja on laskettu. Tämä yhtälö muuttaa verotuksen rakennetta ja tätä menoa olemmekin kulkemassa kohti tasaverojärjestelmää, mikä ei ole reilu.

On kummallista, ettei ”sosiaaliseksi” itseään kutsuva hallitus ole teettänyt laskelmaa veroesitystensä tulonjakovaikutuksista. Pitäisi. Verotuksessa tarvitaan enemmän Robin Hoodia ja vähemmän prinssi Juhanaa. Nyt näyttää siltä, että on käymässä päinvastoin.

***

Missä on pää ja häntä hallituksen laskelmissa noin muutenkin? Energiaverossa näytetään menneen metsään ja liekö samalla logiikalla hallitus laskenut myös hätäkeskusuudistuksensa oletetut ”säästöt”?

Nimittäin näyttää käyvän päinvastoin, kun henkilöstöä koulutetaan uudelleen, tyhjilleen jäävät tilat maksavat jatkossakin ja kustannuksia sysätään kunnille, kun samaan aikaan aluepelastuslaitokset perustavat lisää johtokeskuksia.

Ja kysehän ei ole vain rahasta. Viime kädessä kyse on ihmisten turvallisuudesta, jota ei saa puutteellisilla tiedoilla tehdyillä ratkaisuilla vaarantaa.

(julkaistu kolumnina Pirkanmaan Sanomissa syyskuussa 2010)