Mitä norsu ajattelee meistä?

Kolumnit

Suomalaisista aina sanotaan, että meillä on huono itsetunto. Muistanette sen vanhan vitsin, jossa eri eurooppalaisten kansojen piti kirjoittaa essee norsusta. Saksalaiset kirjoittivat “Norsu ja kuri”, ranskalaiset “Norsu ja seksi” ja suomalaiset “Mitä norsu ajattelee meistä?”

Tämä vinkeä pessimismi on näkynyt myös euroviisujen jälkipuinnissa. Heti ensimmäisenä aamuna viisuvoiton jälkeen sain Yleisradion hallintoneuvoston jäsenenä kuulla kyselyjä siitä, että milläs tämä nyt sitten maksetaan. No, onneksi tämä vaihe ei kestänyt kauaa.

Sitten alettiin pohtia, miten ihmeessä voitimme. Mietittiin, josko tähän liittyi nettihuijausta vai näyttivätkö kansalaiset mieltänsä, niille tahoille,
jotka jyrkästi Lordin tuomitsivat?

Hassuin selitys Lordin voitolle lienee se, että unionissa ollaan pahoillaan siitä ettei pätevää puhemies Lipposta maansa pienuuden takia valittu komission puheenjohtajaksi. Ja nyt he kaikki huonon omantunnon riivaamana antoivat äänensä “pienelle mutta sisukkaalle Suomelle”. Ikään kuin lohdutuspalkintona.

No, minä uskon, että voitimme yksinkertaisesti siksi, koska olimme tällä kertaa parhaita. Ja ehkä muutamassa muussakin asiassa saatamme olla ihan hyviä, kun vertaillaan meitä maailmalla moniin muihin maihin.

Suomi aloittaa Heinäkuussa EU:n puheenjohtajana. Meillä on Euroopalle paljon muutakin annettavaa kuin Lordi.

Puheenjohtajana Suomen tulee edistää osaltaan sosiaalisen ulottuvuuden voimistumista EU:ssa ja pitää esillä pohjoismaisen hyvinvointivaltion ideaa palveluista ja sosiaalisesta turvallisuudesta. Vaikka meilläkin on ongelmamme, on mallimme monessa kuitenkin hyväksi havaittu.

Juuri juttelin opetusministeri Antti Kalliomäen kanssa, joka taas kertoi lukuisista kansainvälisistä delegaatioista, jotka saapuvat tutustumaan
kansainvälisissä vertailuissa huippuluokan tuloksia tuottavaa peruskoulujärjestelmäämme.

Myös ilmasto- ja energia-asiat nousevat pintaan enemmän ja enemmän ja tässä myös on Suomella annettavaa. Nyt jos koska tulee täysillä edistää uusiutuvien energialähteiden käyttöä, energiatehokkuutta ja ympäristöteknologista osaamistamme.

Jo nyt ympäristöosaaminen ja ympäristöteknologia ovat valtaamassa alaa maailmalla ja alojen kasvu on hurjaa. Riskipääomat hakeutuvat alalle ja tästä on tulossa megatrendi maailmalla. Tulevaisuuden työpaikat syntyvät ympäristöteknologisen osaamisen ympärille.

Suomessa olemme jo nyt osaajia ja vielä paremmaksi voimme kehittyä, joten otetaan tästä kaikki irti. Täältä niitä kaivattuja “uusia nokioita” löytyy vientiämme kasvattamaan ja uusia työpaikkoja luomaan.

Eli pistetään siis “heavyt” eli kovat peliin myös puheenjohtajakaudellamme: sosiaalisen turvallisuuden ja ympäristön puolesta! Uskon, että norsukin ajattelee meistä ihan hyvää, jos näin teemme;)

(julkaistu Pirkkalaisessa kolumnina 3.7.2006)