Tätä kirjoitettaessa on alkanut valtiovarainministeri Kataisen budjettiesityksen kasaaminen. Katainen arvioi, että velkaannumme tänä vuonna 10 miljardia lisää ja ensi vuonna n. 12. On arvovalintojen paikka.
Kun rahaa on vähän, on tärkeää käyttää sitä mahdollisimman järkevästi. Eli että sillä yritetään saada aikaan työpaikkoja. On myös nähtävä vuosien päähän: kun säästöjen nimissä heikennetään vaikkapa mielenterveyspalveluja tai koululaisten opetuksen laatua, tulee iso lasku jälkeen päin.
On yhdistettävä viisas talouspolitiikka sekä yleisinhimilliset arvovalinnat: pidetään heikoimmista huolta. Vahvat tuppaavat pärjäämään omillaankin. Ja paitsi että pärjäävät, voisi joillakin olla varaa jopa osallistua lamatalkoisiin tätä päivää enemmän. Kuten sanottu, arvovalintoja voi tehdä: esimerkiksi Britanniassa hallitus nostaa yli 150 000 puntaa vuodessa ansaitsevien veroprosentin 50:een nykyisestä 40 prosentista.
Suomen hallitus on tähän asti tehnyt arvovalintansa juuri toisin päin. Niin hyvätuloisten kuin vaikkapa metsän- ja peltomaan omistajienkin verotusta on kevennetty – kaikkein pienituloisimmat jäivät kokonaan tuloveronkevennysten ulkopuolelle.
Hyväosaisten veroja on kevennetty velkarahalla. Yhdeksän kymmenestä ”elvytyseurosta” on käytetty veronkevennyksiin. Ja sitten ihmetellään, kun työpaikkoja ei synny ja mitähän veroja tulevaisuudessa korotettaisiin, että saataisiin paikattua sitä tulopohjan aukkoa, mitä hallitus on ensin itse kovasti isontanut veronkevennyksillään.
Hallituksen alkutaipaleen veronkevennysvimmassa jäivät kuntien palvelut toisarvoiseen asemaan. Samaan aikaan, kun hallitus keskittyi laulamaan, ettei se ”leikkaa eikä nosta veroja”, tekevät kunnat pakotettuina leikkauksia ja veronkorotuksia. Kuka joskus puhuikaan jotakin hölmöläisten täkinpaikkuusta? Sille ei toivoisi minkään hallituksen talouspolitiikan perustuvan.
Entäs sitten ne yleisinhimilliset arvovalinnat? Samaan aikaan, kun kunnissa mietitään, miten raha riittää vanhusten inhimilliseen hoivaan, tai kun TE-keskuksissa ihmetellään, mistä rahaa ihmisten työllistämiseen loppuvuodeksi, päätti hallitus lisätä puolustusmenoja. Tulevaisuudessa automaattisten indeksikorotusten lisäksi puolustusvoimat saavat kahden prosentin korotuksen määrärahoihinsa. Tällaisista indeksi- tai automaattisista parin prosentin korotuksista voi suomalainen koulu, terveyskeskus tai vanhainkoti vain haaveilla. Fantastista.
Arvovalintoja tehdään joka päivä, vaihtoehtoja on. Rahalla, jota on vähemmän kuin ennen, pitää luoda työpaikkoja ja pitää huolta ihmisten palveluista eikä käyttää sitä hyväosaisten hyödyksi tai pyssyihin. Arvoisa hallitus: Robin Hoodissa Robin oli se hyvis ja prinssi Juhana ja Nottinghamin sheriffi niitä pahiksia. Ei toisin päin!
(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demari -lehdessä 30.7.2009)
Jaa tämä artikkeli