Muutoksen tuulet

Kolumnit

Muutoksen tuulet puhaltavat: Ranskassa, Brittein saarilla ja viimeksi Saksan osavaltiovaalissa sosialidemokratia eteni.

Maailmalla nähdään entistä vahvemmin, että tie vaikeuksista ulos ei löydy niin, että säästämme itsemme hengiltä. Vastuullisen taloudenpitoon kuuluu, että samalla, kun taloutta sopeutetaan kestäväksi, on panostettava myös työllisyyteen ja kasvuun – ja tehtävä se oikeudenmukaisella tavalla.

Suomessa näin toimittiin. Sosialidemokratian kädenjälki näkyy vahvasti talouspolitiikan linjassa.

Taloutta sopeutetaan verojen korotuksilla ja säästöillä. Samaan aikaan panostetaan työllisyyteen ja pistetään nollatoleranssi nuorisotyöttömyydelle. Oikeudenmukaisuutta lisäävät veroratkaisut, joiden myötä myös hyväosaiset osallistuvat yhteisiin talkoisiin. Jos kerran kaikki olemme samassa veneessä, ei voi olla niin, että vain toisilla on pelastusliivit.

Suunta muuttui, kun sosialidemokraatit lähtivät hallitukseen kantamaan vastuuta. Voisi sanoa, että saimme aikaan ”jytkyn” verran tuloksia oikeudenmukaistamalla verotusta ja toteuttamalla nuorisotakuun. Uunin pangoilla voi olla mukava maata, huudella ja kohellella, mutta tuloksia siellä ei saa aikaan.

Sosialidemokraatit muuttivat Suomen suunnan myös Euroopan velkakriisin hoidossa. Varmasti viimeistään nyt nähdään, kuinka tärkeää oli, että ministeri Jutta Urpilainen määrätietoisesti hoiti Suomelle vakuudet Kreikan toisen tukipaketin yhteydessä. Samalla toteutettiin maailman taloushistorian suurin yksityisten velkojen saneeraus, eli vaatimamme sijoittajavastuu toteutui.

***

Kovan kapitalismin ”korkea veisu” – voitot yksityisiin taskuihin ja tappiot veronmaksajille – on tullut tiensä päähän. Ihmiset ovat kyllästyneet ahneuden arvoihin. Halutaan eettistä markkinataloutta. Maailmalla nähdään kasinopelien räikeät seuraukset ja halutaan muutosta. Tarvitaan suitseja markkinavoimille ja lisää oikeudenmukaisuutta mm. rahan kauppaan kohdistuvalla rahoitusmarkkinaverolla.

Enää ei haluta katsella, kun johtajille maksetaan bonuksia samaan aikaan, kun työväki pistetään kiristämään kukkaroa. Nyt halutaan kohtuutta.

Jutta Urpilainen teki tärkeän ehdotuksen myös tässä. Valtion on luovuttava omien yhtiöidensä johtajien lisäeläkkeistä ja muutenkin kohtuullistettava palkitsemisjärjestelmiään. Oikein.

Oli hyvä, että ministeri Jyri Häkämies sosialidemokraattien tavoin nosti Vappuna esiin yritysjohtajien ylisuuret palkkiot: varmasti siis saamme tukea Jutta Urpilaisen esitykselle valtionyhtiöiden johdon lisäeläke-eduista luopumiselle.

Julkaistu Demokraatti-lehdessä 15.5.2012