Oikeus inhimilliseen elämään

Kolumnit

Talouslamassa on tehtävä arvovalintoja. Onko vaikeista taloudellisista oloista huolimatta vanhuksella oikeus suihkuun? Annammeko arvoa ikäihmisiä hoitaville ihmisille, jotka tekevät hurjan tärkeää työtään: pitävät huolta ihmisistä, jotka meille tätä hyvinvointia ovat rakentaneet? Onko pikkujunioreillamme oikeus riittävän pieniin ryhmäkokoihin kouluissa?

Vastauksen tulee olla yksiselitteisesti: kyllä. Muu on selittelyä.

***

Kansainvälinen lama on markkinavoimien ylivaltaan perustuvan ahneuden ideologian romahdus, jossa lyhytnäköiselle voitontavoittelulle perustuva systeemi on kaatunut. Niiden arvojen ajan luulisi olevan ohi. Luulisi, että sille me haluamme sanoa: ”jo riittää”.

Sanoisimmeko nyt oikeasti niin? Täällä kotimaassa voimme tehdä niin tekemällä talouspolitiikkaa, jossa ihminen on etusijalla ja markkinavoimien saneluvalta kyseenalaistetaan. Uskottaisiin vaikkapa viime laman seurauksia todeten, että kallis lasku on tulossa, jos jätämme ihmiset oman onnensa nojaan.

Vaikka emme voineet estää kansainvälisen laman tuloa Suomeen, on suomalaisten päättäjien varassa, miten tästä meillä selvitään. Ja silloin on kyse arvovalinnoista.

***

Olen huolissani. Hallituksen arvovalinnat ovat olleet sitä, että uutta velkaa otetaan, jotta voidaan alentaa hyväosaisten veroja. Silläkin uhalla, että monet talousoppineet ovat kertoneet, etteivät kevennykset nyt mene uusien työpaikkojen syntymiseen, vaan sukanvarteen.

Puhutaan kauniisti, että ”ostovoima kasvaa”, kun veroja kevennetään. Mutta puhe on silloin valtion verosta, jota pienituloisimmat eivät maksa. Sen sijaan he maksavat kunnallisveroa, jota nyt nostetaan, koska hallitus ei anna kunnille riittävästi apua. Näin pienituloisimpien ostovoima laskee. Suomeksi sanottuna rahaa ruokaan, asumiseen ja elämiseen jää entistä vähemmän!

Nyt kunnissa rahaa säästetään vanhusten hoivasta tai suurentamalla pienten lasten ryhmäkokoja kouluissa. Minusta nämä ovat epäreiluja arvovalintoja.

Entä Tampereen arvovalinnat? SDP:n valtuustoryhmä esitti enemmän rahaa Koukkuniemeen ja koulujen ryhmäkokoihin. Esitimme myös taannoin, että apulaispormestareita voisi olla kolme neljän sijaan: säästöä sekin. Valitettavasti nämä äänestykset olemme hävinneet valtaa pitävälle kokoomuksen ja vihreiden valtaryhmittymälle. Juuri hiljan jätimme aloitteen, jossa vaaditaan tilannetta Koukkuniemessä kuntoon.

Vanhuksia ei saa jättää laman maksajiksi. Lipsumisia tässä ei saa hyväksyä.

(julkaistu kolumina Pirkanmaan Sanomat -lehdessä kesäkuussa 2009)