OLET PALKKASI ANSAINNUT

Kolumnit

(JHL 249 jäsenlehti 3/2015)

Kirjoitan tätä hetkellä, jolloin olemme juuri kuulleet maan hallituksen uskomattomasta toiminnasta. Täytyy sanoa, että olo on todella tyrmistynyt. Hallituksen yksipuolinen ilmoitus luoda pakottavaa lainsäädäntöä työnantajien eduksi on järisyttänyt suomalaista sopimisen kulttuuria.

Porvarihallitus on heittämässä roskakoriin koko sopimusyhteiskunnan ja puuttumassa jopa sopimusoikeuteen

Jo alunperinkin “yhteiskuntasopimusta” tarjotessaan hallitus paalutti jo etukäteen tulokseksi palkanalennuksia ja työajan pidentämistä. Mukana oli kiristysruuvi, joka tarjosi leikkauksia ihmisten arkeen jos etukäteen määriteltyyn tulokseen ei päästäisi. On selvää, ettei tällainen asenne johda tulokseen. Halutaan ja tarvitaan sopimista – ei sanelua.

Ja yhtä hurjana meno jatkuu: nyt hallituksen resepti kuuluu: työntekijöiltä pyhä- ja sunnuntaikorvauksista neljännes pois, ylityökorvaukset puoleen, vuosilomien raju leikkaus julkisella sektorilla ja ensimmäinen sairauspäivä palkattomaksi.

Nämä esitykset koskettavat erityisen kipeästi ja kaikkein pahiten pienipalkkaisia naisvaltaisia aloja ja tekevät ison loven monen tavallisen palkansaajan kukkaroon.

Kuntatyöntekijöille kaavaillut heikennykset laittavat kysymään, eikö hallitus lainkaan arvosta kuntatyöntekijöitä ja pidetäänkö kunnissa pienellä palkalla töitä tekeviä ihmisiä täysin yhdentekevinä.

Tilanne on hämmentynyt. Ihmiset ovat huolissaan ja tulevat kysymään: mitä tapahtuu? Eikö työtämme arvosteta? Eikö hallitus ymmärrä, miten ison loven nämä ratkaisut tuovat toimeentuloon niin monelle pienipalkkaista hoitotyötä tekevälle sairaanhoitajalle, lähihoitajalle, kaupanmyyjälle, poliisille, bussikuskille tai vaikkapa vuorotyötä tekeville metallimiehelle ja – naiselle?

Moni ihminen on pysähtynyt kadulla tai kauppareissulla keskustelemaan ja kysymään: miksi? Oikeutetusti sanotaan, että vallassa on ylimielinen ja ymmärtämätön kyykytys- mentaliteetti.

Tätä ei tarvitse hyväksyä. Kyllä työtä tekevät ihmiset ovat palkkansa ja lomansa ansainneet!

On rohkaisevaa, että ihmiset, kansalaisjärjestöt ja palkansaajat ovat lähteneet liikkeelle. Tätä kirjoittaessa tiedetään tulevasta mielenilmauksesta sanelupolitiikkaa vastaan. Se on oikein.

Ei pidä antaa periksi. Hallituksen suunnitelmille on pistettävä stoppi. Viesti kuuluu: Olet palkkasi ja lomasi ansainnut. Älä anna periksi – mekään emme anna. Olemme sinun puolellasi!

 

Pia Viitanen

Kansanedustaja

JHL 249:n jäsen