On vaihtoehto

Kolumnit

(JHL 249 jäsenlehti 4/2015)

Toimivaan demokratiaan kuuluu tarvittaessa ärhäkkäkin oppositiopolitiikka. Sekä pääministerin, että koko hallituksen pitää kestää arvostelua niin kansalaisten, median kuin oppositionkin toimesta. Opposition terävällä kritiikillä on ollut iso ansio siinä, että hallitus on joutunut peruuttamaan useita kyseenalaisia päätöksiään syksyn katumisviikkojen aikana. Jatkoselvitykset ja opposition paine kun ovat osoittaneet, että monet ratkaisuyritykset ovat olleet päättömiä tai suorastaan perustuslain vastaisia.

Hallituksen edestakaisin veivaavasta päätöksenteosta on jo tähän mennessä kirjattu lukuisa määrä isoja asiakokonaisuuksia, joissa oppositio on korjannut hallituksen esityksiä. Ne koskevat mm. pääomaveroa, solidaarisuusveroa, ylityökorvausten leikkausta, sunnuntailisien leikkausta, harmaata taloutta, poliisin talousmäärärahoja, aktiivista katumista, opiskelija-asumista, lääkekorvausmenojen leikkausta ja eläkkeensaajien asumistuen leikkausta.

Nämä kaikki ovat olleet tärkeitä perumisia, mutta erityisesti ehdimme iloita hallituksen tärkeästä päätöksestä perua eläkkeensaajia koskeva asumistuen leikkaus, joka olisi pudottanut jopa 27 000 eläkeläistä köyhyysrajan alapuolelle. Ilo osoittautui kuitenkin ennen aikaiseksi, sillä piakkoin kävi ilmi että piiloleikkaus on sittenkin tulossa. Tässä onkin taas valitettava esimerkki hallituksen ees-taas-politiikasta, mutta keskustelu asiasta jatkuu.

Yhteiskuntasopimus vaarassa

Nyt näyttää siltä, ettei työmies ole sittenkään palkkaansa ansainnut. Uhkana kun on hallituksen pakkolait, mikäli työmarkkinajärjestöt eivät löydä ratkaisua yhteiskuntasopimukseen. Pakkolakien toteutuminen tarkoittaisi työmarkkinajärjestöjen vapaan sopimisoikeuden murentamista ja se lisäisi entisestään epävarmuutta työmarkkinoille. Eikä neuvottelutilannetta ainakaan helpottanut se, että työnantajien EK juuri muutti sääntöjään niin, että järjestö ei tee enää keskitettyjä tulopoliittisia ratkaisuja huhtikuun lopun 2016 jälkeen. Tuo päätös tuskin suomalaista kilpailukykyä nostaa, vaan vaikutuksena on pikemminkin palkkaerojen kasvu ja vaarana se, että paikalliset työriidat lisääntyvät. Työmarkkinajärjestöt yrittävät kuitenkin ratkoa ongelmia yhteiskuntasopimuksen synnyttämiseksi, eikä hallituksen pidä enää sotkea meneillään olevia neuvotteluja, kuten se on tähän asti tehnyt.

 

Suomi tarvitsee ja suomalaiset ansaitsevat parempaa työllisyyspolitiikkaa.

Kolme suurinta oppositiopuoluetta jätti tuoreeltaan välikysymyksen hallituksen työllisyyspolitiikasta. Suomessa on työttömyyskriisi ja työttömien määrän arvioidaan ensi keväänä nousevan korkeammiksi kuin kertaakaan 2000-luvulla. Samaan aikaan hallitus vieläpä leikkaa työllisyysmäärärahoja, eikä näköpiirissä ole mitään merkittäviä toimia työllisyyden parantamiseksi. Tämä johtaa armotta pitkittyvään työttömyyteen ja työelämästä syrjäyttämiseen.  Me emme tätä menoa hyväksy ja siksi SDP on esittänyt vaihtoehdon.

 

SDP:n vaihtoehtobudjetti

Työllistävä, oikeudenmukainen ja realistinen linjamme haastaa hallituksen leikkaus- ja palkka-ale linjan. Vaihtoehtomme rakentaa sillan yli synkän virran: Suomi työlinjalle. Vaihtoehtobudjettimme pääpaino on työllisyydessä tässä ja nyt. Ostovoima lisääntyisi ja syntyisi työtä 35000 työttömälle. Tel-maksujen väliaikainen alennus säästäisi työnantajilta työvoimakuluissa satoja miljoonia euroja vuodessa ja työntekijöiden ostovoima paranisi ja nettopalkka kasvaisi. Veroaste ei nouse SDP:n esityksessä, vaan pysyy ennallaan.  Lisäksi veropohjaa laajennetaan eurooppalaiseen suuntaan ja verotaakkaa laajennetaan omistajille. Tätä linjaa tukivat myös kansalaiset TNS-gallupin kyselyssä.

SDP:n vaihtoehdossa työntekijä saa enemmän palkkaa ja eläkeläinen käteen enemmän eläkettä. Hyvätuloisten veroruuvia kiristetään hieman palkka- ja pääomatulojen osalta. Näin valtio saisi 300 miljoonan euron lisätulot. Näillä tuloilla rahoitettaisiin pieni- ja keskituloisten ostovoiman parantaminen sekä koulutuksen ja sosiaaliturvan leikkausten peruutuksia.

Budjetissamme kavennetaan terveyseroja, ruokavaliokorvausta ei lakkauteta, matkakorvauksia ei leikata ja hallituksen päättämä kunnallisten asiakasmaksujen korotus perutaan. Lisäksi panostetaan mm. homekoulujen ja – päiväkotien korjaamiseen.

Sosialidemokraattien Suomi on osaamisella menestyvä, jokaisesta kansalaisesta huolehtiva, keskinäisen luottamuksen yhteiskunta. Me emme leikkaa Suomen emmekä suomalaisten lasten ja nuorten tulevaisuudesta: SDP peruisi hallituksen leikkaukset koulutukseen, jotka vaarantaisivat osaamisen ja kasvun. SDP:n mielestä koulutus on yhteiskunnan paras investointi.

Harmaan talouden torjunnan resursseja lisätään 20 miljoonalla eurolla. Arvioidut verotulohyödyt ovat 200 miljoonaa euroa. Lisäksi SDP vaikeuttaisi verosuunnittelua (lue: verokikkailua).

SDP:n budjetti ottaa 330 miljoonaa euroa vähemmän velkaa kuin hallituksen.

Budjettimme korjaa Sipilän hallituksen budjetin epäoikeudenmukaiset toimet oikeudenmukaisilla ja reiluilla, kansantalouden kasvua vaarantamattomilla vaihtoehdoilla.

Myös vaihtoehtobudjetissa SDP:n katse on vahvasti tulevaisuudessa. Suomalaisilla on lupa edellyttää sitä myös hallitukselta.

 

Pia Viitanen

Kansanedustaja

JHL 249:n jäsen