Ovet pois

Kolumnit

SDP:llä oli mainio tunnelma puoluekokouksessa. Vaihtoehto nykymenolle on. SDP:llä on näyttöjä ja uskottavuutta. Turvaa ihmisille. Olkapäitä – ei kyynärpäitä. Täältä tullaan. Ovet pois.

SDP linjasi vaihtoehtonsa. Enemmän työtä – vähemmän puutetta. Nuorisotyöttömyydelle on asetettava nollatoleranssi ja heikoimmista huolehdittava. Kun arvovalintoja tiukassa taloustilanteessa tehdään, ei lapsia ja vanhuksia saa laittaa laman maksajiksi. Veropolitiikka reilummaksi, enemmän Robin Hoodia. Ja työeläkkeitä ei pidä leikata, kun etsitään keinoja pidentää työuria.

Tiukkaa asiaa – oikeudenmukainen ja realistinen linja. Ja tämä kaikki vieläpä rakkauden ilmapiirissä.

***

Samaan aikaan, kun sosialidemokraatit katsovat myönteisesti tulevaisuuteen, muuttuu hallituksen henki entistä kielteisemmäksi. Viime ajoilta ei ole muistissa erityisiä valtiovarainministeri Jyrki Kataisen talouspoliittisia suuria ajatuksia, hän kun on keskittynyt lähinnä opposition arvosteluun.

Kreikkapäätöksen yhteydessä ministeri Katainen haukkui SDP:n lyttyyn tyylillä, josta perinteinen porvariston hillitty charmi oli kaukana. Seuraavaksi ministeri intoutui julistamaan, että SDP jarruttaa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välisiä neuvotteluja työurien pidentämiseksi hallituksen asettamissa työryhmissä.

Sinänsä mielenkiintoista, miten SDP onnistuu jarruttamaan työtä työryhmissä, joissa se ei ole edes mukana? Ministeri Kataisen uuden räyhälogiikan mukaan oppositio on ilmeisesti syyllinen siihenkin, jos hallituksen yhteistyö työmarkkinajärjestöjen kanssa ei suju.

Olimme toki esittäneet, että saisimme olla mukana pohtimassa näitä tulevaisuuskysymyksiä ko. työryhmissä, mutta niiden ovia ei toden totta poistettu, ei edes raotettu.

Samoin Kreikka-päätösten yhteydessä esitimme, että hallitus keskustelisi kanssamme, miten pankit saatetaan vastuuseen ja että sitoutuisimme edistämään kansainvälistä rahoitusmarkkinaveroa. Se kun ei ole reilua, että rahamaailmassa voitot kääräistään aina yksityisiin taskuihin, mutta riskit kantaa ja viulut maksaa kansa.

Tämäkään ei käynyt. Neuvotteluja SDP:n kanssa ei tullut – haukut tuli.

Tässä yhteydessä suorastaan taiteelliseen saavutukseen Kataisen räyhäsuorituksen ohella ylsi Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas. Hän ilmoitti, ettei SDP kelpaa tulevaisuudessa hallitukseen, koska se ei tukenut hallituksen esitystä.

Sellainen pieni asia tässä uhossa unohtui, että tulevasta hallituspohjasta kai sentään edelleenkin päättää kansa, ei keskustan puoluetoimisto.

***

Tästä tulikin mieleen: tästä päivästä on 313 päivää. muutokseen. Vaihtoehto nykymenolle on.

(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demarissa 7.6.2010)