Pikku Jiit

Kolumnit

Olipa kerran palaveri, jossa Kokoomuksen pojat terottelevat vaalikynsiään. Taktiikkapalaverissa sovitaan, että SDP:n päälle käydään ja luodaan siitä surkea mielikuva. Pojat ajattelevat, että tämä saattaa onnistua: isolla rahallahan saatiin Sauli Niinistökin näyttämään miltei Karl Marxilta.

Tässä kaava, sanoo Jyri: kaikkialla pojat hoetaan, että SDP on ylimielinen, SAK:n kätyri, porvarihallituksella pelotteleva ja vanhanaikainen. Jyrki lisää, että itsestämme hoetaan, että olemme nöyriä, dynaamisia, uudistavia ja sosiaalisia.

***

Palaverin tuloksena aina, kun joku kokoomussoturi suunsa aukaisee, hoetaan em. mantrat. Ja jos yksikin demari erehtyy sanomaan vastineeksi jotakin, jonka arvon kokoomus tuntee epäkunnioittavaksi, ilmestyy Sir Jyrki ruutuun kertomaan nöyrästi – totta kai – kuinka ylimielinen, vallantäyteinen ja pöyhkeilevä SDP on.

Samaan aikaan Jyri jatkaa missiotaan porvarihallituksen ylipappina. “Porvarillinen Suomi – ei SDP:n ylivaltaa” hän julistaa niin innoissaan, että
unohtaa laatia Kokoomukselle uskottavan vaihtoehdon hallituksen budjetille. No, sehän olisikin asiaa ja siis toisarvoista.

Tämän paatoksen seurauksena joku demari erehtyy kysymään, porvarihallitustako muodostetaan, ja saa heti kokoomuksen häpeäleiman otsaansa: kehtaakin ylimielisesti pelotella porvarihallituksella!

Pohjalainen -lehdessä se ihan sama Jyri kertoo, että Kokoomuksessa on nöyrästi käynnissä veikkaus, jossa arvuutellaan milloin SDP aloittaa pelottelun porvarihallituksella.

Haluaisin tietää, missä kabinetissa tätä vedonlyöntiä harrastetaan, haluaisin nimittäin osallistua. Olisin varma voittaja tietäessäni, ettei jo maaliin tullutta hevosta kannata veikata. Pelottelu on nimittäin jo aikaa sitten alkanut – Jyrin itsensä toimesta.

***

Noin muuten rauha maassa ja ihmisillä noin yleisesti ihan hyvä tahto, pois lukien kokoomuksen kahden pikkujiin saamat näppylät siitä, että Suomessa on tupannut demokratian nimissä olemaan myös puolue nimeltä SDP.

Maailmalle Suomella on annettavaa. Viime aikoina perinteisen hyvinvointimallimme ja hyvän koulutusjärjestelmämme lisäksi jotakin
erilaisempaakin. Jokin aika sitten pääministerimme kävi Japanissa ja siellä mm. The 69 Eyes:in keikalla. Tykkäsi.

Vapise siis Eurooppa: meiltä tulee kaksi heavy-miestä: Lordi ja MattiVanhanen.

Tässä hyvä lähtökohta EUn puheenjohtajuuskaudelle. Pistetään “heavyt” eli kovat peliin Pohjoismaisten hyvinvointimallien ja Itämeren suojelun puolesta.

(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demarissa 4.5.2006)