Ranskalainen taksikuski

Kolumnit

Kesällä on kiva hengähtää, nauttia ja ainakin yrittää välttää ajattelemasta vain työasioita. Joitakin kirjoitushommia on, mutta mukavaa on, kun saa kirjoitella kotoa käsin. Ja meillä aina tehdään töitä yhdessä Tähti-kissan kanssa: nytkin minulla on karvainen mustanenäinen neiti sylissä köllöttelemässä samalla kun kirjoitan.

Loman alussa piipahdimme Pariisissa. Yhtenä iltana otimme taksin ja kun kerroimme kuskille olevamme Suomesta, kuului vastaus “vai niin, teistähän juuri tuli EU:n puheenjohtajamaa.”

Tämä kommentti löi minut ällikällä. Miksikö? Siksi, kun mieleeni palautui eduskunnassa käymäni keskustelu Toimi Kankaanniemen kanssa. Epäilimme molemmat, että nyt Suomi tunnetaan ulkomailla Lordista, ei siitä, että olemme EU:n puheenjohtaja.

Toimi sanoi, että kysy vaikka joltain pariisilaiselta, mitä hän tietää Suomesta. Varmasti sieltä tulee Lordi, ei se, että Suomi on EU:n puheenjohtaja. Kerroin olevani lähdössä Pariisiin ja tekeväni ko. testin siellä.

Tähän peilattuna taksikuskin kommentti yllätti minut täysin. Onneksi positiivisella tavalla: siitäs saimme Kankaanniemen kanssa, kun epäilimme
ihmisten tietämystä EU:sta!

Kuski kertoi seuraavansa politiikkaa tarkkaan ja puhui Suomesta lämpimästi. Hän kehui Suomen järjestelmää, jossa on hyvä terveydenhuolto ja koulutus ja joka ei ole korruptoitunut. Hänen mielestään Ranskassa on Suomea selkeämmin paljon rikkaita ja paljon hyvin köyhiä ihmisiä eli sosiaaliset erot ovat suuria.

Taksikuski oli oikeassa: pohjoismainen mallimme on tunnettu maailmalla tasa-arvostaan. Vaikka meilläkin ongelmia on ja parannettavaa riittää, on silti totta, että kansainvälisesti vertailtuna Suomi pärjää erinomaisesti kilpailukyvyssään juuri sosiaalisen turvallisuutensa ja korkean osaamisensa ansiosta.

Siksipä meillä EU-puheenjohtajana on paljon annettavaa: on edistettävä sosiaalisen ulottuvuuden vahvistumista EU:ssa ja pidettävä esillä mallimme ideaa palveluista ja sosiaalisesta turvallisuudesta.

Myös ilmastoasiat nousevat pintaan ja tässäkin meillä on annettavaa. Nyt jos koska tulee edistää uusiutuvien energialähteiden käyttöä, energiatehokkuutta ja ympäristöteknologiasta osaamista.

(julkaistu kolumnina Pirkanmaan Sanomissa 13.7.2006)