Samassa veneessä?

Kolumnit

Suur-Tampere 10.6.2015

 

On iso kunnia saada toimia kansanedustajana Suomen eduskunnassa. Vetää nöyräksi, kun ajattelee, että tuhannet ihmiset – osaltani 8 472 pirkanmaalaista ihmistä – antoivat ainoan äänensä minulle.

Se velvoittaa ja antaa tahtoa sisukkaasti tehdä kaikkensa paremman huomisen puolesta. Ihmisiltä saatu tuki on arvokas voima, jonka avulla jaksan vuodesta toiseen ja haluan toimia politiikassa innostuneesti.

Arvostan sitä viisautta, mitä kansalaisilta kuulee niin vaalikampanjan aikana kuin vaalien välilläkin. Iso kiitos jälleen opista ja hyvistä neuvoista.

Nyt meille on tullut sodanjälkeisten aikojen viides porvarihallitus. Viime viikolla eduskunnassa käytiin iso keskustelu uuden hallituksen ohjelmasta. Sanottavasta on runsauden pulaa, mutta tässä kaksi tärkeää periaatteellista asiaa.

Kun elämme vaikeita aikoja ja sanotaan, että olemme kaikki samassa veneessä, niin ei saa olla, että vain toisilla on pelastusliivit. On väärin, että hallitus on laatinut leikkauslistat, jotka iskevät pahiten eläkkeensaajiin, lapsiperheisiin ja työttömiin. Ja samaan aikaan kaikkein hyväosaisimmat jäävät talkoiden ulkopuolelle.

On kysyttävä, mistä vuorineuvokset tinkivät? Hallituksen vastaus on: eivät mistään.

Esityksiä rikkaimpien verotuksen ja pääomaverotuksen kiristämisestä ei ole hallituksen ohjelmassa. Ei siitäkään huolimatta, että muun muassa arkkipiispa Mäkinen toivoi, että varakkaimpien verotusta voitaisiin kiristää ja muun muassa keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Seppo Kääriäinen tätä pohti.

Pääministeri Sipilä myönsi tämän: suurituloiset ja hyväosaiset eivät osallistu nyt tehtävien leikkausten ja näiden lamatalkoiden maksuun. Olisiko syytä?

Toinen megaluokan asia liittyy “yhteiskuntasopimukseen”. Sitä ei tosin tällä asetelmalla voi sopimukseksi kutsua, vaan saneluksi tyyliin: jos et alenna palkkaasi ja tee ilmaiseksi lisää töitä, leikataan vieläpä lisää lapsilisiä ja muita etuuksia. Tämä ei ole sopimista, se on kiristystä.

 

Jos ja toivottavasti kun halutaan oikeasti saada aikaan yhteinen sopimus, pitää kiireesti muuttaa asennetta ja kiristyksestä on luovuttava.

Ylimielisyys ei ole valttia.

Linkki kolumniin