Sarjakuva-Lehti

Kolumnit

Yrittäjien puheenjohtaja, Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Eero Lehti esitteli Uutispäivä Demarin sivuilla oman työreforminsa. Näiden erimuotoisten reformien esittely onkin nyt muotia.

Lehden sellaiseen kuuluu, että työehtosopimukset ja tulopoliittiset kokonaisratkaisut heitetään roskakoriin. Palkkaa tarvitsee maksaa vain tuottavuuden mukaan.

Nämä Lehden puheet eivät valitettavasti anna kovin mairittelevaa kuvaa hänen edustamastaan Kokoomuksesta työväenpuolueena. Jyrki Kataiselta Lehti vetää maton alta naisten palkankorotusten puolestapuhujana.

Lehden kommenttien valossa en nimittäin jaksa uskoa, että hän tältä istumalta vastaisi myöntävästi kysymykseen sitoutuuko hän toimimaan niin, että naisten palkat nousisivat hänen edustamissaan yrityksissä. Lehden kannattamat mallithan johtaisivat päinvastoin matalapalkkayhteiskuntaan ja selkeään palkkojen laskuun monilla naisvaltaisilla aloilla. Niinhän sitä määritellään, etteivät vaikka siivoushommat tai palvelualat, kuten vanhustenhoito olisi niin “tuottavia”. Siitäkin huolimatta, että ne toden totta tuottavat – ei sen vähempää kuin
hyvän elämän perusedellytyksiä!

Näihin ristiriitoihin on nykyään totuttu. Puhutaan isoon ääneen naisten asemasta työmarkkinoilla ja samaan aikaan ollaan valmiita globalisaatioraportin nimissä heikentämään irtisanomissuojaa. Tai vastustamaan Yt-lain parantamista.

Yhtä asiaa en käsitä alkuunkaan. Olen nimittäin ollut ymmärtävinäni, että yrittäjät ovat viime aikoina kovasti halunneet tupo-pöytään. Miksi ihmeessä, kun Lehti nyt haluaa päästä eroon koko sopimusjärjestelmästä? Se kun on kuulemma kivikaudelta asti.

Vaikken olekaan erityisen perehtynyt luolanaisen elämään, niin rohkenisin sitttenkin väittää hieman vastaan. Eikö työelämän turvallisuuden heikentäminen tässä epävarmassa maailmassa ole juuri sitä paluuta vanhaan? Eikö sen sijaan ole modernia parantaa työntekijöiden muutosturvaa, pätkätöiden turvallisuutta ja ihmisten varmuutta työelämän suhteen.

Kyllähän tämän päivän viisas työnantaja muistaa Pekka Kuusen opit, että hyvin tienaava, hyvin voiva ja hyvin motivoitunut työntekijä tuottaa lisäarvoa koko yhteiseen pottiin.

Mielestäni Lehden ideologiset linjanvedot pikemminkin ovat paluuta vanhaan. Jos sopimusyhteiskunta on kivikautta, niin Lehden työreformi menee kai sitten jo alkuräjähdyksen ajoille, jos nyt halutaan kilpailla siitä, kenen malli on vanhanaikaisin.

Yksi syy muuten, miksi Eero Lehti vastustaa työehtosopimuksia on se, että ne viheliäiset tuppaavat olemaan paksuja kuin pienen kunnan puhelinluettelot. Haloo. Voisiko joku nyt nopeasti piirtää Lehdelle sopimusjärjestelmän pääpiirteet vaikkapa sarjakuvana, niin päästäisiin eteenpäin näissä keskusteluissa.

(julkaistu kolumnina Uutispäivä Demarissa 11.1.2007)