SILTA YLI SYNKÄN VIRRAN

Kolumnit

(Demokraatti 14.1.2016)

 

Perinteisellä Pian päivä rokalla Hervannassa SDP sai hyvää palautetta rakentavasta ja aktiivisesta oppositiopolitiikasta. Hallituksen toimet mm. eläkkeensaajien osalta toivat huolta ja pakkolait saivat tylyn tuomion: ei järkeä. Totta.

Hallituspuolueet laulavat kuorossa: ”ei ole vaihtoehtoa”.  Hämmentävää on, että näitä kokoomuspolitiikan takuulauluja laulavat myös keskusta ja perussuomalaiset, vaikka ennen vaaleja ko. puolueiden teltoilta kantautuivat ihan päinvastaiset sävelet.

Luonnollisesti aina on vaihtoehtoja. Hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikalle sen tarjoaa SDP:n

vaihtoehtobudjetti: Suomi työlinjalle.

Hallituksen budjetista puuttuu yksi – ja sen mukana kaikki: toimet työllisyyden hyväksi tässä ja nyt. Hallitus uskoo sokeasti palkansaajien asemaa kurjistaviin pakkolakeihin, ja näin oikeat toimet työllisyyden eteen loistavat poissaolollaan.

SDP:llä on avauksia ja konkreettisia esityksiä. Rinteen työllistämismalli, yrittäjyyden ja viennin täsmätoimet ja harmaan talouden torjunta yli 20 konkreettisen esityksen kautta. Työeläkemaksujen väliaikainen alentaminen ja EMU-puskurien käyttöönotto alentaisi työnantajien kustannuksia ja parantaisi kansalaisten ostovoimaa ja Suomen kilpailukykyä.

Työllisyyttä tukee myös oikeudenmukainen verotus. Vaihtoehdossamme myös finanssisektori osallistuu yhteiskunnan toimintojen kattamiseen. Sen sijaan tavalliselle palkansaajaperheelle ja eläkkeensaajille jäisi enemmän käteen. Hallituksen päätöksellä tämän vuoden alusta eläkkeensaajien verotus on kireämpää kuin palkansaajien. Tämä on väärin. Tulemme painostamaan hallitusta niin kauan, kun tämä epäkohta korjataan.

Kun työllisyyteen ei satsata, on Suomi väärällä tiellä. Sen päässä ovat lisäleikkaukset. Niistähän hallitus jo pääministeriä myöten on alkanut varoitella. Välttämättömät työllisyystoimet siis jätetään tekemättä ja leikataan lisää, koska tarvittavaa kasvua ei synny.  Tästä ei löydy päätä eikä häntää. Kierre ei pääty hyvin. Siksi pitää toimia nyt.

Viisas hallitus ottaisi koppia opposition esityksistä. Ja jos jostain syystä se tuntuisi vaikealta, kannattaisi uskoa hallituspuolueiden omista riveistä kuuluvaa kellonkilinää. Esimerkiksi varapuhemies Mauri Pekkarinen on viimeaikoina antanut ymmärtää, että työllisyyttä tukevia toimia tarvitaan nopeasti ja että hallitusohjelmaa olisi syytä tarkistaa. Olen varma, että tämä keskustelu on hallituksella edessä lähitulevaisuudessa.

Nyt tarvitaan silta yli synkän virran. Se on rakennettu työllisyyttä tukevaan vaihtoehtoomme. Tämä sävel toisi paremman tien Suomen tulevaisuudelle.

Pia Viitanen