Simsalabim

Kolumnit

Talven kääntymistä kevääksi en kiireisenä vaalitalvena juuri huomannut. Vasta kun vaalien jälkeen pysähdyin ja katsoin ympärilleni huomasin, kuinka ihanasti kevät oli alkanut koittaa. Nyt, kun kesä lähestyy kovaa kyytiä, se tuntuu erityisen hienolta. Tässä lehdessä olleessa Viikon mietteessä todettiin: nauti auringonnoususta, pienistä lapsista, naurusta, sateesta ja linnuista. Juuri näin!

Likimain jo runollisesta alusta huolimatta eduskunnalla riittää töitä ennen kesälomia. Kauden aluksi muodostettiin uusi porvarihallitus. Itseäni totta kai harmittaa puolueeni SDP:n joutuminen oppositioon, mutta tälläistä elämä on. Kansa puhui tällä kertaa tähän sävyyn, ja nyt on tehtävä työtä sen pohjalta uusista asetelmista.

Jotkut hallituspuolueiden kansanedustajat ovat todenneet jo lähestulkoon kaiken muuttuneen auvoisaksi sillä hetkellä, kun porvarihallitus nimettiin. Vähän niin kuin ”simsalabim” ja yhdessä yössä kaikki ennen huonosti hoidettu ja äärimmäisesti tyritty muuttuu kokonaisuudeksi, jossa on vain hyvää ja äärimmäisen hyvää. Tästä huolimatta rohkenen pohtia muutamaa ongelmallista asiaa.

Yksi tärkeimpiä asioita on, että kunnissa toimivat hyvät palvelut: että vanhus saa hyvää hoivaa, pikkuiset hyvän koulupäivän ja että terveyskeskuksissa saa laadukasta hoitoa. Isoin huolenaihe nyt on näiden palveluiden rahoitus. Hallitusohjelmassa on varattu lisärahaa vain 250 miljoonaa. Viime kaudella lisärahaa käytettiin 400 miljoonaa. Tiedämme, ettei sekään ollut kylliksi vaan korjattavaa piisaa jatkossakin.

Käytännössä lisäraha ei riitä olemassa olevan palvelutason säilyttämiseen, saati että se riittäisi sen parantamiseen. Se ei esimerkiksi riitä vanhusten hoivan parantamiseen ja uuden väen palkkaamiseen tätä varten. Tämä on täysin välttämätöntä, sillä olemme velkaa hyvän hoivan hyvinvointiamme rakentaneille ikäihmisille.

Oma mystisyytensä hallitusohjelman rahasummien osalta löytyy myös siitä, että puhutaan tasa-arvotuposta, mutta missään ei näy kirjattuna rahaa sen toteuttamiseen. Jotta kunnat voisivat maksaa matalapalkkaisille naisvaltaisille aloille ansaitusti lisää palkkaa, tarvitsee kunnilla olla tähän riittävästi rahaa. Ja tässä valtion lisätukea tarvitaan. Olisi tärkeää tietää, että tähän on hallituksessa oikeasti varauduttu.

Palkkatasa-arvon edistäminen on hyvin tärkeää ja niinpä ei voi kun toivoa, että hallitus löytää tähän rahaa sekä keinot, joilla asia edistyy työmarkkinoilla. Jo nyt tiedämme, ettei Tupoa tule, mutta työtä sen eteen pitää tehdä, että tulisi edes vähän sitä mainittua tasa-arvoa! Vaikka hallitusohjelma retorisesti puhkuu ”dynaamisuutta” ja ”uudistusmielisyyttä”, on sisältö osin täysin päinvastainen. Räikein esimerkki tästä on perintöveron poisto yritys-, maa- ja metsävarallisuudesta sukupolvenvaihdoksissa. Tätä on moni alan professori arvostellut kovin sanoin mm. oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Ja onhan niin, ettei ehkä tavallinen palkansaaja tai eläkeläinen ihan heti ymmärrä, miksi hänen on edelleen perinnöstään maksettava, kun samaan aikaan varakkaaseen sukuun kuuluva perillinen ei maksa osakevarallisuudesta tai peritystä metsästä senttiäkään.

Professori Heikki Niskakangas mm. totesi, ettei hänen professorinjärkeensä mene, miksi varakkaaseen sukuun syntyminen oikeuttaa verottomuuteen. Saman kiteytti kuvaavasti Iltalehden kolumnisti Kalle Isokallio: nyt mennään 200 vuotta taaksepäin, kun luodaan uusi verovapaa ”aatelisto” – jonka veroedun maksavat muut veronmaksajat.

Arvovalinnat tässä suhteessa tehtiin varakkaiden puolesta. Samaan aikaan työtön ja eläkkeensaaja tulee maksamaan lisää terveyskeskusmaksuja ja lapsiperhe korkeampia päivähoitomaksuja. Lupaukset lapsilisän sitomisesta indeksiin unohdettiin. Niin että Simsalabim vaan, kuinka hetkessä oikeudenmukaisuus voitti ja koitti.

Pirkanmaan näkökulmasta valvottavaa meillä edustajilla riittää. Etelä-Pirkanmaa oli viime kaudella esillä mm. rakennemuutosrahoja jaettaessa sekä Kylmäkosken vankilan laajennuksen osalta. Työ jatkuu – maakunnan puolesta.

(julkaistu kolumnina Akaan seutu -lehdessä 18.5.2007)