Tammikuussa etäyhteys eduskuntaan

Kolumnit

Tammikuussa eduskunta on istuntotauolla, joten me edustajat olemme pääasiassa omissa maakunnissamme. Täällä sitten on paikallisia kokouksia, tapaamisia, tutustumisia yms. asioita, joita normaalisti voimme tehdä vain maanantaisin, nyt muinakin viikonpäivinä.

Omaan Tammikuuhuni kuuluu tutustumisia mm. Kotipirttiin ja Koivupirttiin, molemmat ikäihmisten palvelutaloja, Pirkanmaan oppisopimuskeskukseen, A-kiltaan ja diabetesyhdistykseen. Lisäksi käyn esim. Hatanpään lukiolla vastailemassa oppilaiden kysymyksiin mitä on eduskuntatyö, miten siellä vaikutetaan, miksi politiikka on kiinnostavaa ym.

Eli paljon on erityyppistä touhua ja on mukavaa, että hyvin vaihtelevasti saa tutustua erilaisiin asioihin ja ihmisiin. Kirjallisiakin töitä on, ja sähköposteja hoidetaan ja juttuja kirjoitellaan täältä kotoa käsin etäyhteydellä eduskuntaan. Se tässä on mukavaa, kun saa vähän rennommissa
fiiliksissä vaikka verkkarit päällä naputella koneella. Lähes aina tässä pöydällä tai sylissäni on vielä oma kisumisu seurana, joka toistaiseksi on
onnistunut tuhoamaan vasta muutaman tekstinalkuni kävelemällä tyynesti näppäimistön päältä ja näin sekoittaen kaiken – vähän rasittavaa, mutta niin hirveän herttaista!

Helsinkiinkin matka vie muutaman kerran. On Asuntorahaston johtokuntaa, Työväen Sivistysliiton hallitusta ym. Viime lauantaina kävi myös mukava elintarviketoimihenkilöiden vierasryhmä tutustumassa eduskuntataloon, joka näytti astetta ”juhlavammalta” kun isot paperipinot, jotka normaalisti täyttävät edustajien pöydät istuntosalissa, oli siivottu pois.

Ensi viikon Tiistaina alkavat uudet valtiopäivät, silloin valitsemme puhemiehet. Seuraavana päivänä presidentti käy virallisesti avaamassa valtiopäivät ja torstaina on istunto, jossa pääministeri selvittää Aasian traagisia tapahtumia, jotka ovat synkistäneet ja tuoneet surua alkaneeseen vuoteen.

***

Tampere on pärjännyt hienosti viime aikoina. Oli merkittävää, että saimme EU:n ja Aasian maiden Asem-huippukokouksen ensi vuoden syksyksi. Tampere saa kansainvälistä huomiota ja toivottavasti myös mainetta ja kunniaa hyvänä kokouskaupunkina. Lisäksi kauppamme, hotellimme, ravintolamme ja taksimme saavat arvioidun yli 400 000 euron piristysruiskeen.

Kokouksen ohella vieraat toivottavasti ehtivät hieman tutustumaan kauniiseen kaupunkiimme. Pyynikki ja Pispala sekä Finlaysonin alue ovat varmasti elämyksiä, mutta kyllä myös Hervannassa olisi nähtävää. Täällä yhdistyvät huipputeknologia ja luonnonkauneus ja esimerkiksi Raili ja Reima Pietilän arkkitehtuuri on kiinnostavaa.

Tampere on myös jälleen kerran sijoittunut vetovoimaa mittaavassa tutkimuksessa kaupunkiemme kärkeen. Tamperetta pidetään houkuttelevimpana. Sitä se onkin – ehkä kaikille muille kun turkulaisille. Nimittäin aina, kun turkulainen Paasion perhe on vieraillut Tampereella, on heillä ollut ongelmia päästä täältä pois! Ihan tosi, eivät ole millään löytäneet oikeaa tietä, kun Turkuun osoittavia kylttejä ei ole ollut kuulemma mailla halmeilla.

Viime käynnillä selvisi syykin, kun Heli Paasiolle esiteltiin Tampereen Kaikem paree Tampere-strategian kirjauksia. Sen jälkeen sain Heliltä tekstiviestin:

Tampereen strategias o kohta: ”kaupunki, johon on helppo tulla”. Ei pidä siis ihmetellä, jos eksyn täält lähteis, ku strategianne puhuu vain tulemisest, eikä poistumisest mittä – edes meijä turkulaiste osalt!

***

Vaikka Tampereella olemmekin kärjessä monessa asiassa ja muutenkin kauhean hyviä, ei ole syytä unohtaa, että paljon on meilläkin vielä tekemistä, että saamme palvelumme mallilleen. Yksi esimerkki on omaishoidon tuki, jonka määrärahat ovat riittämättömät siitäkin huolimatta, että niitä hieman lisättiin tälle vuodelle.

Myös valtion näkövinkkelistä omaishoitoasiaa pidetään tärkeänä ja parhaillaan on meneillään mm. kriteeristön luominen, jonka avulla kaikissa kunnissa voitaisiin maksaa tukea yhteneväisin perustein. Nyt käytäntö on kovin kirjavaa. Omaishoidon tuesta on myös tehty selvitys ja siinä on joukko esityksiä, joilla tilannetta parannettaisiin. Keväällä, kun hallitus käy taas ns. ”kehysneuvotteluja” tulevien vuosien määrärahoista, on asia esillä. Toivon, että asian tärkeys nähdään niin valtakunnallisesti kuin Tampereellakin.

(julkaistu kolumnina Hervannan Sanomissa 26.1.2005)